Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
15.08.2022 09:30

Mladé rómske talenty sa predviedli počas galaprogramu Divých makov


Ilustračná snímka.


Mladí Rómovia predviedli v sobotu (13. 8.) večer v Bratislave svoj talent počas galaprogramu Divých makov. Mládež vystúpila pod vedením skúsených a známych umelcov.


Počas štvorhodinového vystúpenia sa prezentovali študenti vo veku 11 až 21 rokov. Predviedli hudobné čísla, ktoré sa niesli v znamení rómskych ľudových piesní, ako aj moderných rómskych aranžmánov. Návštevníci si mohli vychutnať divadelné predstavenie detí v podobe ľudovej rómskej rozprávky. Súčasťou programu bola aj výstava výtvarných diel.

"Projektom chceme prispieť k zachovaniu jedinečných rómskych kultúrnych hodnôt a tradícií. Prostredníctvom tejto neziskovej kultúrnej aktivity chceme priblížiť obyvateľom Bratislavského samosprávneho kraja krásu rómskeho umenia, prispieť k búraniu stereotypov a predsudkov voči Rómom, zvyšovať toleranciu a dať priestor nadaným rómskym študentom a spoločne s profesionálnymi rómskymi umelcami odprezentovať svoje schopnosti," povedala o projekte Barbora Mistríková, správkyňa občianskeho združenia Divé maky.

Galaprogram sa uskutočnil v rámci Bratislavského kultúrneho leta 2022 a poskytol priestor na spoznávanie rómskej kultúry a jej sprístupnenie pre obyvateľov a návštevníkov kraja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.01.2022
V Liptovskom Mikuláši opäť zriadia občiansku poriadkovú službu
V Liptovskom Mikuláši od marca opäť zriadia miestnu občiansku poriadkovú službu. Mesto realizuje projekt tretíkrát, z externých zdrojov naň získalo takmer 137 000 eur.
viac
19.01.2022
Nadácia Bratislavy otvára prvé tohtoročné výzvy v oblasti kultúry a umenia
Do 14. februára sú pre záujemcov z oblasti profesionálneho umenia a kultúry otvorené dve výzvy v grantovom programe Kultúra, tvorba a uvedenie diela a kultúrne priestory, a výzva v rámci štipendijného programu Umenie.
viac
23.02.2022
Nitra poskytne na podporu kultúry a kreatívneho priemyslu 120 000 eur
Mesto Nitra poskytne zo svojho rozpočtu aj tento rok dotácie, ktorými podporí kultúru a kreatívny priemysel. Celkovo pôjde na tento účel 120 000 eur.
viac
08.08.2022
Po dvoch vynechaných ročníkoch sa uskutoční Hontianska paráda Hrušov
Po dvoch vynechaných ročníkoch sa tento rok uskutoční letný folklórny festival Hontianska paráda Hrušov v okrese Veľký Krtíš. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu s tým, že 25. ročník podujatia bude od 19. do 20. augusta v osvedčenej a zaužívanej programovej štruktúre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %