Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.12.2020 11:40

Mládež sa môže prihlásiť do programu o ekologickej stope


Ilustračná snímka.


V tomto roku sa otvára pre aktívnych mladých ľudí zo Záhoria a myjavských kopaníc vo veku od 15 do 21 rokov neformálny vzdelávací program POĎNATO:LAB. Účastníkom prinesie praktické workshopy a prepojí ich s profesionálmi.


„Pod mottom 'mysli globálne, konaj lokálne' sa program sústreďuje na znižovanie ekologickej stopy jednotlivcov a základy projektovej stratégie,” vysvetľuje koordinátorka projektu Tereza Mitro Stachová.

Séria workshopov a diskusií od januára do mája 2021 bude riešiť témy udržateľnosti, ekologickej stopy módneho a potravinového priemyslu, odpadovej politiky. Takisto aj organizáciu času, projektovú stratégiu, psychohygienu či férové vedenie skupiny. Hosťami budú ľudia z environmentálnych, dobrovoľníckych a komunitných organizácií, ale aj podnikatelia a umelci. „Najviac sa teším na workshop Ako premeniť svoj nápad na realizovateľný projekt. Rád by som niečo vytvoril, mám motiváciu, ale som celkom lenivý. Aj preto som sa prihlásil,” uviedol 18-ročný Tomáš z Malaciek.

„Módny priemysel je jedným z piatich najšpinavších priemyslov na svete. Naše oblečenie, ktoré je vyrábané rýchlo a lacno, je z dlhodobého hľadiska neudržateľné, či už sa to týka zneužívania lacnej pracovnej sily v krajinách tretieho sveta, prečerpávania prírodných zdrojov alebo narastajúceho množstva textilného odpadu,” tvrdí Martina Mareková, ktorá je koordinátorkou hnutia Fashion Revolution pre Slovensko.

Odborným garantom projektu je Inštitút cirkulárnej ekonomiky. „Cieľom je priniesť konkrétne lokálne príklady, na ktorých sa nastupujúca generácia dozvie o spôsobe života, ktorý je zodpovedný k životnému prostrediu,” vysvetľuje členka inštitútu Petra Csefalvayová.

Účastníci projektu budú zároveň aktívne pracovať na znižovaní svojej ekologickej stopy, pomáhať ako dobrovoľníci a z programu odídu s plánom vlastného projektu. Účasť v programe je bezplatná.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2018
Medzinárodný projekt podporuje prácu s mládežou na úrovni samosprávy
Národná agentúra programu Erasmus+ pre mládež a šport pripravuje bezplatné neformálne vzdelávanie pre lokálne tímy. Hlavnou témou projektu je podpora práce s mládežou na úrovni samosprávy a pozostávať bude z troch fáz.
viac
21.05.2020
Projekt TUKE a oceliarní chce zvýšiť záujem o techniku a podchytiť talenty
Popularizovať vedu medzi mladými ľuďmi a zvýšiť záujem o štúdium technického zamerania je zámerom vzdelávacieho projektu Technické talenty 2020+.
viac
19.05.2021
Pozvánka na konferenciu PARTICIPÁCIA, MOJA LÁSKA 2021
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti v spolupráci s českou organizáciou Participation Factory si vás dňa 25. mája 2021 dovoľujú pozvať na konferenciu PARTICIPÁCIA, MOJA LÁSKA 2021.
viac
14.06.2021
Mladí ľudia budú jedným z poradných orgánov pri zmenách vo vzdelávaní
Dôležitou súčasťou tvorby návrhov štátnych koncepcií, zvlášť v oblasti výchovy a vzdelávania, by malo byť poznanie názorov a skúseností mladých ľudí. Práve na ich podnet zriadil Štátny pedagogický ústav a IUVENTA - Slovenský inštitút mládeže Žiacky poradný výbor.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %