Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.04.2019 11:48

Mladí ľudia chcú viac informácií o EÚ


Ilustračná snímka - diskusný event s názvom Voľby do Európskeho parlamentu 2019


BSK sa dlhodobo venuje komunikácii európskych tém smerom k študentom stredných župných škôl. Preto spolu s Kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku opäť zorganizovali diskusný event s názvom Voľby do Európskeho parlamentu 2019, ktorý sa konal v pondelok v Divadle Aréna.


Podujatie bolo určené pre študentov stredných župných škôl a cieľom bolo zvýšiť povedomie mladých ľudí o dianí v Európskej únii ako aj informovanosť o význame účasti v eurovoľbách.

„Považujem za veľmi dôležité priblížiť Európsku úniu ľuďom. Členstvo Slovenska v Európskej únii považujem pre dobro a blaho Slovenska za kľúčové. Myslím si, že každý z nás, ktorí majú s EÚ pravidelný pracovný kontakt je povinný vysvetľovať benefity EÚ.  Ja sa to snažím vysvetľovať na úplne jednoduchých príkladoch ako vysvetľovanie programu Erasmus+. Mám s tým aj vlastnú skúsenosť. Veľmi veľa mi to dalo ďalej do životy. Čiže vyberám také veci, ktoré môžu byť pre mladých ľudí atraktívne. Bratislavský kraj je 8. najvyspelejším regiónov EÚ, bohužiaľ len podľa štatistík a nie podľa reálnej životnej úrovne. Preto sa snažím v Bruseli vysvetľovať, prečo aj tie vyspelejšie regióny musia mať možnosť čerpať európske prostriedky. Úprimne poviem, že z rozpočtu Bratislavského samosprávneho kraja nebudeme schopní zaplatiť ani rekonštrukcie škôl, ciest, ani výstavbu cyklotrás. Momentálne rekonštruujeme tri Centrá odborného vzdelávania a prípravy, to sú naše špecializované stredné odborné školy. Vďaka európskym peniazom dokážeme vybudovať v podstate nové školy,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja, Juraj Droba. Ten spolu s Dionýzom Hochelom z Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku informovali vyše 300 stredoškolákov o prínose Európskej únie pre mladých ľudí a regióny Európskej únie, o možnostiach, ktoré im Európska únia ponúka, ako aj o voľbách do Európskeho parlamentu. Podujatia sa zúčastnili aj poslanci Európskeho parlamentu Monika Beňová, Branislav Škripek a Ivan Štefanec. Počas diskusie získali študenti informácie o vzdelávacích projektoch Európskej únie, aj o možnosti absolvovať pracovnú či absolventskú stáž.

Župa organizuje podujatie od roku 2014 a vždy reaguje na aktuálne témy rezonujúce na pôde Európskej únie. Témou tohtoročného eventu, podobne ako v roku 2014, bola predovšetkým „volebná mobilizácia“ mladých ľudí, ktorí budú mať prvýkrát príležitosť zúčastniť sa volieb do EP.

Zámerom Bratislavského samosprávneho kraja bolo informovať mladých ľudí o význame eurovolieb a dosahu politík Európskej únie na ich každodenný život. Mladí ľudia v súčasnosti taktiež čelia šíreniu dezinformácií zo strany alternatívnych médií s euroskeptickým zameraním, preto je podľa župy dôležité reagovať na pochybnosti mladých ľudí a vyvrátiť nepravdivé mýty o Európskej únii.   

Autor: (ts-BSK-Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.02.2017
Divadlo o Natálke pokračuje ďalej
Tvorcovia predstavenia o extrémizme Natálka sa v pondelok (13. 2.) opäť stretli v školskej triede a to na bratislavskom gymnáziu na Pankúchovej ulici, aby žiakov oboznámili so skutočným príbehom popáleného dievčatka.
viac
30.05.2018
Mladí ľudia budú opäť pomáhať dobrovoľníctvom komunitám v meste
Mladí ľudia budú môcť opäť po roku ukázať, že im záleží na Prievidzi a zaujíma ich, čo sa v nej deje. Od 2. do 10. júna tam uskutočnia týždeň dobrovoľníckych aktivít pod názvom Mladí pre Prievidzu.
viac
13.07.2020
Európska iniciatíva „Podpora zamestnanosti mladých ľudí“
Európska komisia minulý týždeň prijala opatrenia na rozvoj potenciálu a podporu zamestnanosti mladých ľudí.
viac
04.03.2023
BSK: Prihlášky na župné stredné školy treba podať do 20. marca 2023
Opäť je tu obdobie, kedy sa deviataci základných škôl rozhodujú pre strednú školu. V rámci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) majú na výber 54 stredných škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %