Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.02.2020 09:05

Modely legislatívnej ochrany menšinových práv predstaví medzinárodná konferencia


Ilustrační snímka: (zborovna.sk).


Vytvoriť platformu na diskusiu o filozofii novej legislatívy v oblasti práv národnostných menšín a prezentovať inšpiratívne modely ochrany týchto práv sú základné ciele medzinárodnej konferencie s názvom Legislatívne modely ochrany práv národnostných menšín.


Konferenciu  organizuje v utorok (18. 2.) Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny.      

V panelových diskusiách sa rečníci budú venovať otázke, či má mať Slovensko samostatný zákon upravujúci práva národnostných menšín, i tomu, aké sú základné potreby a očakávania národnostných menšín v meniacej sa slovenskej spoločnosti. Prax a modely legislatívy v oblasti národnostných menšín budú prezentovať zástupcovia slovenských samospráv v Maďarsku a Srbsku i zástupcovia úradov pre menšiny v srbskej Vojvodine, celoeurópsky rámec postavenia a práv menšín predstaví člen Rady vlády ČR pre národnostné menšiny René Petráš.      

Konferencia je pokračovaním aktivít úradu vládneho splnomocnenca Lászlóa Bukovszkého, ktorý vypracoval návrh legislatívneho zámeru samostatného menšinového zákona. Návrh schválil aj Výbor pre národnostné menšiny a etnické skupiny (VNMES) a zároveň odporučil Rade vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť predložiť ho vláde SR. Samostatný zákon má podľa iniciátorov pomôcť zjednotiť v súčasnosti rozdrobenú právnu úpravu menšinových práv a túto oblasť komplexne zastrešiť. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR je presvedčené, že rozsah práv a osôb patriacich k národnostným menšinám je v SR nadštandardný a vzhľadom na existujúcu legislatívu v tejto oblasti, ktorá plne korešponduje s medzinárodnými záväzkami SR, nie je osobitný zákon o národnostných menšinách potrebný.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2019
Škôl s menšinovým vyučovacím jazykom by malo pribudnúť
Počet škôl, v ktorých sa deti môžu vzdelávať v jazyku národnostnej menšiny, by mal v novom školskom roku stúpnuť. Pre TASR to naznačilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.
viac
18.08.2020
Ministerstvo kultúry SR podporí nezávislú kultúru
Ministerstvo kultúry SR poskytne mimoriadnu podporu pre nezávislú kultúru. Podpory sa dočkajú občianske združenia, neziskové organizácie, nadácie a SZČO pôsobiace v rôznych umeleckých žánroch v území, ku ktorým sa doposiaľ žiadna pomoc nedostala.
viac
02.10.2020
S prijatou novelou zákona o hazarde sa mesto zatiaľ neoboznámilo
Novelu zákona o hazardných hrách prijali poslanci len pred niekoľkými dňami, nebolo tak možné sa s ňou zatiaľ podrobne oboznámiť. Na otázku TASR, či navrhne primátorka Zvolena Lenka Balkovičová zákaz hazardu v meste, tak v piatok odpovedal zvolenský hovorca Martin Svatuška.
viac
09.11.2020
B. Gröhling deklaroval podporu fungovaniu mládežníckych parlamentov
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) deklaroval podporu mládežníckym parlamentom. Otázka zabezpečenia financií na ich fungovanie je podľa jeho slov aj súčasťou diskusie pri tvorbe novej Stratégie pre mládež SR na nasledujúce roky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %