Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.09.2016 07:26

Modrotlač sa bude uchádzať o zápis do zoznamu UNESCO


Ilustračná snímka: (int.).


Modrotlač je jedným z prvkov, ktorý sa bude v roku 2018 uchádzať o zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.


Prípravy na medzinárodnú nomináciu sa začali už v januári tohto roka, kedy sa prvýkrát stretli zástupcovia Rakúska, Nemecka, Maďarska, Českej republiky a Slovenska vo Viedni, kde sa dohodli na spoločnom postupe. Začiatkom mája 2016 sa uskutočnilo ďalšie stretnutie zástupcov krajín na tradičnom jarmoku modrotlače v rakúskom meste Gutau. Okrem expertov na nehmotné kultúrne dedičstvo sa tu stretli aj samotní nositelia tradície – výrobcovia modrotlače.       

V piatok 30. septembra 2016 sa uskutočnilo zasadnutie expertnej skupiny v SĽUK-u, k príprave medzinárodnej nominácie prvku Modrotlač na zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. Skupina pracovala najmä na korektúrach textu spoločnej nominácie. Povinnou súčasťou nominačného spisu je aj film, ktorý pripravuje rakúsky tím filmárov v spolupráci s ďalšími zúčastnenými krajinami. Termín na spracovanie a predloženie nominácie je 30. marec 2017. Konečné hodnotenie nominácie prebehne v novembri 2018.      

Modrotlač je indigom farbená bavlnená látka s tlačenými vzormi. Negatívne vzorovanie sa docieľuje tzv. rezervou – zmesou, ktorá zamedzuje zafarbeniu látky v mieste vzoru. Technika tvorby modrotlače má v každej tejto stredoeurópskej krajine dlhú tradíciu. Vychádza z rovnakých technologických princípov, no v každej krajine sa vyvinula do jedinečnej podoby, s charakteristickými regionálnymi prvkami. Na Slovensku dodnes pôsobia len traja aktívni farbiari, Martin Trnka z Púchova, Peter Trnka, ktorý si založil dielňu v Ivánke pri Dunaji a Matej Rabada so svojou dielňou v Párnici. Najstaršia zachovaná modrotlač z územia Slovenska pochádza z roku 1783 z Kremnice a z roku 1784 z Dobšinej.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2017
Horehronský viachlasný spev zapísali do svetového zoznamu UNESCO
Horehronský viachlasný spev bol zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Dnes (7. 6.) o tom rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na juhokórejskom ostrove Jeju na svojom 12. zasadnutí.
viac
17.01.2018
MK SR spustilo nominácie na zápis do zoznamov nehmotného kultúrneho dedičstva
Výzvy na predkladanie nominácií vyhlásilo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Termín na predloženie nominácií je do 16. marca 2018.
viac
28.11.2018
Modrotlač zapísali do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO
O šiestom zápise Slovenska v prestížnom zozname rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Modrotlač a jej tradícia bola predložená na zápis v rámci spoločnej nominácie s Rakúskom, Českom, Nemeckom, Maďarskom.
viac
30.07.2021
Slovensko má ďalší zápis v Zozname svetového dedičstva UNESCO
Slovensko má ďalší, v poradí ôsmy zápis v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Zapísaná bola lokalita hranice Rímskej ríše – Dunajský Limes (západná časť), ktorej súčasťou sú aj dve národné kultúrne pamiatky na území SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %