Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.10.2022 11:10

Most v Liptovskej Ondrášovej je pripravený na spustenie do prevádzky


Ilustračná snímka, zdroj: TASR


Mostný objekt v k.ú. Liptovská Ondrášová sa podarilo sprejazdniť tak, ako ŽSK sľúbilo na začiatku realizácie. V najbližších dňoch bude most odovzdaný do predčasného užívania a teda plne prejazdný, v oboch smeroch pre všetkých motoristov. Zároveň dôjde aj k zrušeniu obchádzkovej trasy.


S rekonštrukciou sa začalo ešte v máji tohto roka. Pôvodný most bol pre zlý technický stav odstránený a vybudovaný bol úplne nový, vyhotovený v jednej etape. „Na moste sa nachádzal celý rad zásadných porúch, týkajúcich sa spodnej časti mosta, ako aj nosnej konštrukcie. Most nebolo možné rekonštruovať za čiastočnej uzávierky, bolo nutné urobiť úplnú uzávierku a rovnako bolo nutné prebudovať most na monolitnú rámovú konštrukciu, pretože v mieste mosta sú stiesnené pomery a v jeho tesnej blízkosti sa nachádza plyn a nehnuteľnosti v cudzom vlastníctve,“ informovala ešte v máji Gabriela Tisoňová, riaditeľka odboru dopravy ŽSK.

Podľa projektovej dokumentácie zmluvy o dielo bola rekonštrukcia mosta, v dĺžke 17 metrov stanovená na 8 mesiacov (do júna 2023). Vďaka aktívnemu prístupu zhotoviteľa stavby Metrostav DS, a.s., bol most postavený o 2 mesiace skôr. V utorok (25.10.2022) sa na spomínanom moste uskutočnil kontrolný deň. „Na moste prebiehajú dokončovacie práce. Aktuálne vybavujeme potrebné povolenia, snažíme sa, aby sme v najbližších dňoch, a teda do konca októbra mali most uvedený do predčasného užívania a  obojsmerne prejazdný, bez obmedzení,“ tvrdí Gabriela Tisoňová, riaditeľka odboru dopravy ŽSK.

Počas uzávierky mosta, bola doprava vedená po obchádzkových trasách. Zrekonštruovanie mostného objektu považuje Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK za jednu z podstatných úloh: „je veľmi dôležité, že sa podarilo ukončiť stavebné práce v predstihu oproti pôvodnému harmonogramu, a že motoristi budú už o pár dní prechádzať po novom moste bezproblémovo a bezpečne. Ďakujem za trpezlivosť všetkým obyvateľom, ktorí trpezlivo znášali problémy v súvislosti s obchádzkami. Plne si uvedomujem, že cesta v k.ú. obce Liptovská Ondrášová, má nadregionálny význam. Vďaka atraktivitám cestovného ruchu, ktoré ponúka tento región, ňou denne prechádza množstvo turistov. Tvorí významnú dopravnú spojnicu obcí v danom regióne a spája Liptov so severným Slovenskom. Spomínaný most považujem za naozaj kľúčový bod, nakoľko sa nachádza tesne pred vstupom do Liptovského Mikuláša a zároveň kúsok pred napojením na diaľnicu D1. “

Cena za vyhotovenie diela je 479 940,58 € s DPH. Stavba bola spolufinancovaná z Operačného programu IROP.

Autor: Mgr. Eva Lacová, oddelenie komunikácie ŽSK


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2020
Slávnostné otvorenie Považskej lesnej železničky
Slávnostné otvorenie Považskej lesnej železničky sa uskutoční v piatok 5. júna o 13. hodine v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. Súčasťou programu bude aj ukážková jazda železničkou.
viac
07.05.2022
V máji odštartuje rekonštrukcia mosta v Liptovskej Ondrášovej
V máji začne rekonštrukcia mostného objektu ponad rieku Jalovčianka v katastri obce Liptovská Ondrášová. Trvať bude osem mesiacov. V rámci stavebných prác bude najprv kompletne odstránený existujúci most a následne sa začne výstavba nového.
viac
09.05.2022
Nový most v L. Ondrašovej bude stáť pol milióna eur
Nový most ponad rieku Jalovčianku v Liptovskom Mikuláši, časti Liptovská Ondrašová, bude stáť takmer pol milióna eur. Stavenisko si zhotoviteľ prevezme v polovici mája, predpoklad ukončenia stavebných prác je v júni 2023. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová.
viac
28.10.2022
Nový most v Ondrašovej postavili v dvojmesačnom predstihu
Výstavbu nového mosta v liptovskomikulášskej mestskej časti Liptovská Ondrašová dokončili o dva mesiace skôr oproti pôvodnému harmonogramu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %