Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
13.02.2016 08:00

Motorizované vozítko Segway v rukách samospráv


Pre Segway zatiaľ platí rovnaká legislatíva ako pre bicykle. (Foto: internet)


Segway sa stále viac udomácňuje na našich peších zónach a chodníkoch. Je akýmsi bicyklom s motorčekom, ktorý uľahčuje presun, pričom rýchlosť aj smer jazdy určuje pohyb tela. Z hľadiska cestnej premávky je taký zaujímavý, že sa ním na prelome rokov zaoberali obe komory českého parlamentu.


Na Slovensku platia pre tieto vozítka analogické pravidlá ako pri cyklistoch. To znamená povinnosť reflexných prvkov pri zníženej viditeľnosti, ďalej povinnosť používať prilbu a držať riadidlá oboma rukami. Segway môže u nás viesť len osoba staršia ako 15 rokov, pričom ich vodiči môžu na jazdu použiť nielen cestu, ale aj chodník.

Keďže cyklodoprava sa u nás síce pomaly, ale postupne rozširuje, bude zaujímavé sledovať a porovnávať legislatívny vývoj i aplikačnú prax na Slovensku a v Čechách. V každom prípade už teraz platí, že medzi zákonmi má svoje miesto aj cyklolegislatíva.

Čítajte v Obecných novinách 5-6/2016 na str. 15.

Autor: Michal Kaliňák


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2024
Hlasovať v eurovoľbách na území Slovenska môže aj občan iného štátu EÚ
Hlasovať v júnových eurovoľbách na území SR môže aj občan iného členského štátu Európskej únie nad 18 rokov, ktorý má na Slovensku trvalý pobyt. Musí však predložiť najneskôr do 29. apríla žiadosť a vyhlásenie.
viac
16.04.2024
Zubné benefity v poisťovniach sa od mája zrušia
Od mája sa zruší poskytovanie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach. Ministerstvo zdravotníctva SR tvrdí, že benefit splnil svoj edukačný účel a je potrebné hľadať nové benefity.
viac
16.04.2024
MZVEZ: Nórske granty pomáhajú aj Slovensku
Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok prijal 15. apríla 2024 mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Nórskeho kráľovstva na Slovensku Susan Eckey.
viac
16.04.2024
Cez víkend začína novú sezónu stropkovský Park zvierat
Najnavštevovanejšia turistická atrakcia v Stropkove otvára po zimnej prestávke svoje brány už tento víkend. Park zvierat, niekdajší ZOO park, má pre svojich návštevníkov v tomto roku pripravených niekoľko noviniek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %