Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
20.09.2021 10:05

MŠVVaŠ chce ratifikovať dohovor UNESCO o uznávaní kvalifikácií vo VŠ vzdelávaní


Ilustračná snímka: taraz.sk


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR navrhuje ratifikovať Globálny dohovor UNESCO o uznávaní kvalifikácií týkajúcich sa vysokoškolského vzdelávania. Vyplýva to z materiálu z dielne rezortu školstva, ktorý je predložený v medzirezortnom pripomienkovom konaní.


Cieľom dohovoru je zvýšiť celosvetovú mobilitu študentov a absolventov, zabezpečiť uznávanie kvalifikácií podľa spravodlivých kritérií a zlepšiť kvalitu vysokoškolského vzdelávania vrátane podpory mobility medzi regiónmi sveta, pričom snahou je, aby súčasné existujúce regionálne dohovory zostali v platnosti aj naďalej.       

"Poukazujúc na úspechy regionálnych dohovorov tohto typu navrhovaný dohovor predstavuje prvý rámec uznávania na globálnej úrovni," uvádza sa v predloženom materiáli. Zároveň definuje základné zásady uznávania pre orgány uznávania a práva jednotlivcov uchádzajúcich sa o uznanie svojej vysokoškolskej kvalifikácie alebo kvalifikácie, ktorá umožňuje prístup k vysokoškolskému vzdelaniu v inom štáte. Dohovor pozornosť venuje aj netradičným formám vzdelávania za podmienky, že dosahujú úroveň kvality formálneho vzdelávania, spoločným cezhraničným študijným programom a taktiež uznávaniu kvalifikácií vysídlených osôb a utečencov, ktorí z dôvodov súvisiacich s vysídlením nemôžu zdokladovať svoje predchádzajúce vzdelanie.       

UNESCO je jedinou inštitúciou v systéme OSN, ktorá má v agende problematiku vysokoškolského vzdelávania a ktorá bola iniciátorom šiestich regionálnych dohovorov o uznávaní vysokoškolského vzdelávania.       

Z materiálu vyplýva, že zavedenie zjednodušeného a zrýchleného procesu uznávania v zmysle dohovoru je pozitívnym vplyvom na služby verejnej správy pre občana. Materiál má mať taktiež pozitívny vplyv na informatizáciu spoločnosti, keďže dôjde k informatizácii služieb, ktoré boli predtým decentralizované na vysokých školách bez elektronických formulárov žiadostí. V dôsledku prijatia dohovoru sa taktiež ráta s rozšírením existujúcich elektronických služieb na viac štátov, čím sa rozšíri okruh ich oprávnených používateľov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.05.2020
ŠPÚ vypracoval pracovný zošit pre žiakov z vylúčených rómskych lokalít
V snahe čo najviac pomôcť učiteľom, školám, ale aj rodičom pri zabezpečovaní vzdelávania žiakov z vylúčených rómskych lokalít v období prerušenia vyučovania v školách z dôvodu pandémie nového koronavírusu vznikol pracovný zošit pre prvý stupeň základných škôl.
viac
14.09.2020
MŠVVaŠ chce zmeniť zákon o financovaní škôl
Vzhľadom na zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania chce Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR upraviť niektoré aspekty financovania regionálneho školstva.
viac
25.11.2020
Rezort školstva pripravil Nultý akčný plán
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v rámci vnútrorezortného dialógu a v spolupráci s odborníkmi z praxe, identifikovalo kľúčové oblasti, ktorých riešenie bude prioritné počas roka 2021.
viac
21.12.2020
Ministerstvo školstva doriešilo otázku portálu na dištančné vzdelávanie
Ministerstvo školstva doriešilo otázku portálu na dištančné vzdelávanie, účty má už 38 425 učiteľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %