Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.11.2018 12:35

Muráň chce zlepšiť podmienky pre turizmus, plánuje rozhľadňu i elektrobicykle


Ilustračná snímka TASR


Požičovňa elektrobicyklov, ktorými by sa záujemcovia vyviezli až na Muránsky hrad, či rozhľadňa v lokalite Hôrka ako nenáročný vychádzkový cieľ aj pre netrénovaných turistov. To sú dva hlavné zámery, ktoré chce v blízkej dobe realizovať obec Muráň s cieľom podporiť cestovný ruch v regióne.


 „Určite sa chceme venovať jeho rozvoju. Nie je to len Muránsky hrad, ale také prepojenie – aby si tí návštevníci, ktorí prídu do obce, mali aj kde sadnúť. V kaviarni si dajú kávu alebo našu typickú muránsku buchtu a pokiaľ majú záujem, môžu si požičať elektrobicykel a ísť na hrad, odkiaľ sú dobré výhľady,“ načrtol starosta Roman Goldschmidt, podľa ktorého by požičovňu chceli spustiť už počas budúcoročnej letnej sezóny.       

Muránsky hrad patrí medzi naše najvyššie položené pamiatky a výstup na jeho hradné bralo Cigánka v nadmorskej výške 935 metrov trvá v závislosti od zvolenej trasy a kondície hodinu až dve. Podľa starostu preto chcú menej zdatným turistom ponúknuť ďalšiu možnosť s panoramatickým výhľadom, ktorou má byť pripravovaná rozhľadňa na vrchu Hôrka priamo nad dedinou.       

„Súčasťou má byť aj chodník k tejto vyhliadkovej veži. Okrem toho plánujeme i park s atrakciami pre deti, ktorý sa bude nachádzať v Nižkovej doline. Je tam pokoj a aj v minulosti sme tam mali preliezačky, ktoré však odhnili,“ poznamenal Goldschmidt s tým, že neďaleko ihriska chcú vybudovať i niekoľko nových parkovacích miest pre návštevníkov hradu. „Cez sezónu je tu totiž veľmi veľa áut a niekedy je naozaj problém zaparkovať,“ dodal.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2018
Dobrovoľníci vyčistili a pripravili Jelšavský hrad na letnú sezónu
Zlepšiť prístupnosť zrúcaniny stredovekého Jelšavského hradu v okrese Revúca a pripraviť ho na letnú turistickú sezónu bolo zámerom prác, ktoré na ňom v týchto dňoch realizovala skupina zhruba 60 dobrovoľníkov. Ako TASR informoval primátor Jelšavy Milan Kolesár, všetky práce vykonali pod dozorom pra
viac
15.07.2019
Na Muránsky hrad sa turisti vyvezú už aj elektrobicyklami
Požičovňa elektrobicyklov, ktorými sa turisti môžu vyviezť na Muránsky hrad, je novou službou, ktorú od tejto letnej sezóny poskytuje samospráva obce Muráň v okrese Revúca. Podľa slov jej starostu Romana Goldschmidta si od tohto kroku sľubujú ďalší rozvoj turizmu v regióne.
viac
20.08.2020
Obec získala 890 000 eur na rekonštrukciu západného krídla hradu
Obec Beckov uspela so žiadosťou o finančný grant na rekonštrukciu západného paláca hradu Beckov. Z Nórskych fondov dostane asi 890 000 eur.
viac
19.11.2020
Záujem turistov o región počas koronakrízy stúpol
Záujem turistov o región okolo obce Plešivec v Rožňavskom okrese sa počas koronakrízy zvýšil. Uviedla to starostka Iveta Šušánová, podľa ktorej je viac návštevníkov priamo v dedine i jej okolí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %