Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.11.2023 01:00

Múzeum a knižnica zavŕšili spoločný projekt zameraný na ochranu prírody


Na snímke historická budova Baníckeho múzea v Rožňave. Zdroj: banmuz.sk


Banícke múzeum a Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave koncom októbra prezentáciou finálnych výstupov zavŕšili spoločný projekt zameraný na ochranu životného prostredia s názvom Príroda je život.


Obe inštitúcie v rámci projektu realizovali viacero opatrení vedúcich k ochrane vody a prírody. TASR o tom informovala manažérka kultúry múzea Erika Hermélyi Gecelovská.         

Slávnostné predstavenie finálnych výstupov projektu sa v múzeu a knižnici uskutočnilo koncom októbra aj za účasti žiakov rožňavských škôl. V areáli múzea pri tejto príležitosti vysadili symbolickú vŕbu, ku koreňom ktorej bola uložená i časová kapsula s odkazmi pre budúce generácie.         

Projekt Príroda je život, ktorý spoločne realizovali múzeum a knižnica, bol zameraný na podporu aktivít znižujúcich dosahy globálnych ekologických a environmentálnych výziev. Kultúrno-vzdelávacie inštitúcie v Rožňave naň v rámci výzvy Košického samosprávneho kraja získali približne 47.000 eur. V areáli knižnice z finančných prostriedkov vybudovali dažďové záhony, záchytné nádoby na vodu či informačno-vzdelávacie panely o vode. V expozícii múzea venovanej Slovenskému krasu zas pribudli nové inteligentné dvere, osvetlenie s pohybovým senzorom či mobilný audiosprievodca.         

"Človek s vyšším environmentálnym vedomím sa chová k životnému prostrediu a k prírode oveľa šetrnejšie, oveľa viac si uvedomuje súvislosť medzi svojim správaním a stavom životného prostredia. Preto je to niečo, k čomu je ho potrebné viesť, ideálne už od útleho detstva," skonštatovala kurátorka Baníckeho múzea v Rožňave Jaroslava Neubauerová. Ako dodala, vďaka realizácii projektu sa múzeum i knižnica stávajú plnohodnotnými partnermi školských zariadení i širokej verejnosti v oblasti environmentálnej výchovy.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
28.03.2017
Múzeum jaskyniarstva pripravuje cyklus podujatí Čítanie z knižnice
Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši pripravuje na utorok 28. marca prvé z cyklu podujatí s názvom Čítanie z knižnice. Všetky stretnutia budú venované významným osobnostiam pôsobiacim v oblasti ochrany prírody a jaskyniarstva.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
04.10.2023
Envirogranty pomôžu udržať ďalšie projekty na ochranu prírody
Plány neziskových organizácií a iniciatív, zamerané na ochranu a osvetu v environmentálnych oblastiach, chce pomôcť pretaviť do reality ďalší ročník programu Envirogranty. Nadácia VÚB podporí sumou 50-tisíc eur opäť perspektívne projekty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %