Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
03.10.2023 05:05

Múzeum Andreja Sládkoviča získalo dotáciu z MK SR


Múzeum Andreja Sládkoviča. Snímka zdroj: Muzeum.sk


Múzeum Andreja Sládkoviča, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Krupina, získalo zo schémy Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom ďalšiu dotáciu, a to na tretiu etapu svojej obnovy.


Tentokrát je projekt zameraný na dokončenie architektonicko-historického výskumu fasády múzea a na statické zabezpečenie objektu.         

"Pri pamiatkovom výskume sa zrealizuje sondážny výskum fasád, vyhodnotenie a dokumentácia sond a nálezových situácií, základné zameranie nálezov a detailov, inventarizačný zoznam pamiatkovo cenných detailov s návrhom ich obnovy a zároveň sa spracuje výskumná dokumentácia a ďalšie potrebné práce," uvádza mesto Krupina.         

V rámci zisťovania statiky sa podrobne geodeticky zameriavajú fasády prostredníctvom kovových sond. Na fasáde sa skúmajú trhliny z vonkajšej strany i z interiéru. V interiéri boli namontované tzv. zrkadielka na meranie možného rozpínania stien objektu múzea.         

Výsledkom projektu bude spracovaná výskumná a revízna dokumentácia, ktorá umožní v intenciách najnovších poznatkov pokračovať vo vytýčenom programe obnovy tejto národnej kultúrnej pamiatky s cieľom jej celkovej záchrany a zachovania pre kultúrne dedičstvo obyvateľov Krupiny, regiónu i Slovenska.         

Už predtým múzeum získalo z MK SR podporu napríklad na oddrenážovanie objektu či obnovu miestnosti depozitára a na ďalšie rekonštrukcie.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2017
Úrad vlády vyčlenil na podporu regiónov viac ako milión eur
Úrad vlády Slovenskej republiky informuje širokú verejnosť, že na webovom sídle www.nro.vlada.gov.sk vyhlásil a zverejnil Výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v oblasti podpory regionálneho rozvoja.
viac
02.03.2020
Na výročie narodenie A. Sládkoviča vydajú euromincu i známku
Inauguráciu striebornej zberateľskej euromince a poštovej známky s portrétom básnika Andreja Sládkoviča pripravujú v deň 200. výročia jeho narodenia v jeho rodisku - Krupine.
viac
17.08.2022
Na festivale v Múzeu kysuckej dediny sa predstavia slovenskí a českí folkloristi
Na folklórnom festivale Jánošík & Ondráš Folk Fest v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke sa v sobotu (20. 8.) a v nedeľu (21. 8.) predstavia slovenskí a českí folkloristi. Informovala o tom hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava Jančulová.
viac
04.08.2023
Pokračovanie projektu obnovy hradov je reálne s využitím prostriedkov ESF
Financovanie projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných je v roku 2024 reálne, ak sa k tejto téme prihlási niektorý zo subjektov, respektíve rezortov, ktoré disponujú finančnými prostriedkami Európskeho sociálneho fondu (ESF).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %