Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.10.2022 02:20

Múzeum Bojnice pripravilo večerné prehliadky zámku s jesennou výzdobou


Múzeum Bojnice


Večerné prehliadky nádvorí a priľahlých priestorov Bojnického zámku i s jesennou výzdobou pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Verejnosť ich bude môcť absolvovať v nedeľu a pondelok (30. - 31. 10.) od 17.00 do 20.00 h.


TASR o tom informovala PR manažérka múzea Petra Gordíková.       

"SNM-Múzeum Bojnice prináša v tomto dušičkovom období návštevníkom Bojnického zámku možnosť spoznať zámocké nádvoria aj po zotmení a poprechádzať sa miestami presiaknutými históriou," načrtla Gordíková.       

Súčasťou prehliadky sú podľa nej okrem jednotlivých nádvorí aj priestory rodinnej hrobky, travertínovej jaskyne pod zámkom a nasvieteného francúzskeho parku. "Zaujímavým spestrením prehliadkovej trasy je audiovizuálna projekcia v Huňadyho sále," doplnila.      

 Atmosféru večerných prehliadok nádvorí dotvorí jesenná výzdoba a dekorácie. "Nádvoria ozvláštni tajomné svetlo zo svetlonosov. Vyrezávané strašidelne pôsobiace tekvice poznali už naši predkovia. Nadväzovali tak na mytologickú predstavu Keltov, ktorí verili, že v posledný októbrový deň sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé," spomenula Gordíková.       

Ochranou pred takýmito dušami malo byť podľa nej svetlo, napríklad aj v podobe uhlíkov svietiacich vo vyrezávanej tekvici, ktorá pripomína strašidelnú tvár.       

Posledný vstup na prehliadku nádvorí naplánovalo múzeum o 19.30 h.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2020
Valentín na Bojnickom zámku rozpovie príbehy o rôznych druhoch lások
Bojnický zámok bude patriť zamilovaným. Večerné prehliadky pri príležitosti sviatku svätého Valentína ponúknu 14. a 15. februára príbehy o rôznych druhoch lások.
viac
26.07.2021
SNM-Múzeum Bojnice pripravilo pre návštevníkov večerné prehliadky nádvorí zámku
Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice rozšírilo ponuku služieb návštevníkom o večerné prehliadky nádvorí Bojnického zámku. Od utorka 27. júla sa tak budú môcť prejsť po areáli aj po ukončení dennej prevádzky múzea. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka múzea Petra Gordíková.
viac
24.11.2022
Prehliadky Bojnického zámku priblížia šľachtické Vianoce
Vône, chute a zvyky šľachtických Vianoc spoznajú návštevníci Bojnického zámku na podujatí Vianoce na zámku. Prehliadky vyzdobených priestorov si budú môcť pozrieť od 14. decembra až do 8. januára 2023. Informovala o tom PR manažérka Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice Petra Gordíková.
viac
10.07.2023
Večerné prehliadky Bojnického zámku doplnia i prednášky odborníkov z múzea
Letné večery na Bojnickom zámku budú patriť aj prehliadkam nádvorí, hrobky či travertínovej jaskyne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %