Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.01.2024 01:10

Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo novú výstavu Svedectvá preživších


Snímka zdroj: muzeum.sk


Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky holokaustu pripravilo Múzeum holokaustu v Seredi na pondelok spomienkové podujatie spojené s otvorením výstavy fotografií s názvom Svedectvá preživších. Jej autorom je vedúci múzea Martin Korčok.


        "Je venovaná preživším holokaustu. Zachytáva osoby i miesta spojené s tragickými udalosťami druhej svetovej vojny. Približuje tých, ktorí prežili a podali svedectvo o dejinných udalostiach, ktoré by sa už nikdy nemali opakovať," informovala Bianka Podhorszká z múzea.         

Výstava je doplnená o desiatky krátkych filmových dokumentov o ľuďoch a miestach z fotografií, na ktorých produkcii sa autor podieľal. Podľa neho sa holokaust neudial vo vzduchoprázdne. "Vyvolali ho nenávistné slová, ktoré viedli k činom. Pokiaľ ako spoločnosť na tento fakt zabudneme, nič sme sa z histórie nenaučili," uviedol vedúci múzea.         

V jednom z dokumentov hovorí preživšia Soňa Goldenbergová o tom, že holokaust sa nezačal plynovými komorami a koncentračnými tábormi. Začal sa rétorikou ponižujúcou ľudskú dôstojnosť, dobovou tlačou, ktorá šírila antisemitizmus, príkorie a ponižovanie. "Šírenie antisemitizmu nielen na Slovensku, ale aj na celom svete nemožno zľahčovať a holokaust spochybňovať alebo popierať. Dehumanizujúce výroky, žiaľ, vidíme aj dnes, diskriminácia menšín je stále tolerovaná naprieč spoločnosťou," upozornila.         

Na spomienkovom podujatí prednesie modlitbu rabín Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Misha Kapustin a vystúpi klaviristka Eva Varhaníková. Podujatie pripravilo múzeum holokaustu, ktoré je súčasťou Múzea židovskej kultúry Slovenského národného múzea, s veľvyslanectvami štátov Izrael, Nemecko a Poľsko na Slovensku.         

Dňa 27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády najväčší z nemeckých nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborových komplexov Auschwitz. V roku 2005 vyhlásila Organizácia Spojených národov práve tento deň za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, počas ktorého si svetová verejnosť pripomína utrpenie miliónov obetí. V plynových komorách táborového komplexu Auschwitz boli zavraždení aj židia zo Slovenska. Vôbec prvý kompaktný židovský transport, ktorý do Auschwitzu dorazil, bol vypravený z Popradu dňa 25. marca 1942.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2019
Najnovšia výstava Pohronského múzea prezradí desatoro o gajdách
Pre región Pohronského Inovca je charakteristická gajdošská kultúra. Gajdy predstavuje aj najnovšia výstava novobanského Pohronského múzea. Výstava Desatoro o gajdách predstavuje rôzne typy tohto ľudového nástroja a jeho súčasti zo zbierok Slovenského národného múzea (SNM) - Hudobného múzea.
viac
23.04.2019
V múzeu priblížia zlatú éru motocyklistiky
V Pohronskom múzeu v Novej Bani si v závere apríla prídu na svoje najmä milovníci dvojkolesových tátošov. Výstava Zlatá éra motocyklistiky – historické motocykle zo zbierok Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici.
viac
26.10.2019
Múzeum holokaustu prináša výstavu fotografií Grünberg: Stratené spomienky
Výstava, podľa Kristíny Svrčkovej, zobrazuje miesta, kde žila ortodoxná židovská komunita v poľskej Zielonej Góre - Grünbergu. Výstava potrvá do 25. januára 2020.
viac
01.07.2022
Pohronské múzeum vystaví svoje skvosty z archívu
Svoje archívne skvosty vystaví od piatka (1. 7.) Pohronské múzeum (PM) v Novej Bani. Výstavu pripravilo pri príležitosti 70. výročia svojho založenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %