Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.07.2021 11:10

Múzeum Jána Thaina predstaví mesto v premenách času


Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch. Snímka zdroj: Muzeum.sk


Zmeny vzhľadu mesta Nové Zámky so zameraním sa najmä na posledných 20 rokov predstaví výstava Nové Zámky v premenách času. V priestoroch Múzea Jána Thaina bude sprístupnená od 6. augusta do konca októbra tohto roka.


„Múzeum sa rozhodlo prostredníctvom panelovej výstavy sprístupniť návštevníkom časť svojho obrazového a fotografického materiálu na dokumentáciu zmien vzhľadu mesta v priebehu času,“ uviedol autor výstavy Pavol Rusnák.       

Do kontinuálneho vývoja mesta v priebehu 20. storočia zasahovali politické zmeny, ktoré zanechali dlhodobé stopy na vzhľade mesta, zatiaľ čo vojnové udalosti si vybrali svoju daň v podobe zničenia mnohých významných objektov v centre mesta. Najviac však do vzhľadu mesta zasiahla výstavba sídlisk, ktorým padla za obeť veľká časť staršej zástavby.       

Gro materiálu, použitého na jednotlivé panely výstavy, pochádza z Novozámockých albumov, ktoré zostavil v prvej polovici 90. rokov minulého storočia László Szabó a ktoré sa v roku 2018 dostali do zbierky múzea. Tieto sú doplnené o dokumentačné kresby Jána Thaina a ďalší fotografický materiál múzea. Prezentovaná bude aj zbierka pohľadníc Anny Matkovčíkovej. Panely s fotografiami budú plasticky dopĺňať modely novozámockej pevnosti a arcibiskupského paláca.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2019
Múzeum J. Thaina predstaví hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína
Hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína predstaví Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch. Výstavu pripravilo v spolupráci s Maďarským národným múzeom – Múzeom kráľa Mateja vo Vyšehrade.
viac
25.05.2019
Múzeum Jána Thaina predstaví vývoj platidiel od praveku po dnešok
Od mešca k bankomatu je názov novej výstavy, ktorú v Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch sprístupnia 30. mája. Nová expozícia predstaví dejiny peňazí na území Slovenska od najstarších čias až po dnešok.
viac
06.08.2019
Múzeum Jána Thaina predstavuje premeny života maďarskej komunity na Slovensku
Premeny rôznych aspektov života maďarskej komunity na Slovensku v priebehu posledných sto rokov predstavuje výstava 100 rokov v obrazoch. V priestoroch Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch si ju môžu záujemcovia pozrieť v priebehu augusta a septembra.
viac
18.06.2020
Múzeum Jána Thaina predstaví výrobu i históriu piva
V Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch v týchto dňoch sprístupnili expozíciu s názvom Od chmeľu po pivo. Výstava, ktorú vytvorilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch, ukáže návštevníkom novozámockého múzea históriu i proces výroby piva od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %