Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
30.04.2022 08:55

Múzeum studenej vojny v kryte civilnej ochrany privítalo prvých hostí


Súčasťou stálej expozície je kryt civilnej ochrany a jeho vybavenie, ukážky dobovej propagandy, vojenská komunikačná technika, ukážka socialistického bytu a atmosféra v meste Komárno okolo roku 1970. FOTO TASR - Milan Drozd


Múzeum studenej vojny, ktoré vzniklo vo vyradenom kryte civilnej ochrany v Dome Matice slovenskej v Komárne, privítalo v piatok prvých návštevníkov.


Stálu expozíciu tvorí kryt civilnej ochrany a jeho vybavenie, ukážky dobovej propagandy, vojenská komunikačná technika, ukážka socialistického bytu a atmosféra v meste Komárno okolo roku 1970, informoval riaditeľ Domu Matice slovenskej v Komárne Jozef Černek.       

Múzeum bude minimálne do konca leta otvorené denne okrem nedele, návštevníkov budú sprevádzať traja sprievodcovia. Prehliadka s výkladom trvá od 10 do 30 minút, následne si budú môcť záujemcovia vyskúšať všetky vystavené exponáty s výnimkou vojenských. Súčasťou Múzea studenej vojny je aj malé vodárenské múzeum.       

Kryt civilnej ochrany s kapacitou 500 osôb v podzemí matičného domu bol vyradený z oficiálnych krytov. „Preto sme rozmýšľali, ako ho sprístupniť verejnosti tak, aby to malo aj vzdelávací rozmer,“ povedal Černek. Náklady na úpravu priestorov, elektroinštalácie a kamerový systém dosiahli 16.000 eur. „Máme vyše 600 exponátov, darovali nám ich ľudia z celého Slovenska. Všetky sú z roku 1970 alebo staršie, naším zámerom bolo zachovať čo najviac pôvodného z toho obdobia,“ skonštatoval Černek.       

Múzeum studenej vojny prevádzkuje Dom Matice slovenskej v Komárne. Obdobie 70. rokov minulého storočia chce predstaviť komplexne. „Máme tu aj Štátnu bezpečnosť. Táto budova bola v minulosti Dom odborov, z jednej strany bola oficiálna ústredňa, z druhej strany, kde je aj vstup do múzea, si ŠtB vytiahla dvojičku a odpočúvala celý Dom odborov, všetky telefonáty,“ podotkol Černek. Podľa neho je zmyslom múzea predovšetkým to, aby si ľudia opäť uvedomili hodnotu mieru a odmietli návrat do obdobia strachu a vojnových hrozieb, aké zažívali v socialistickom Československu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.12.2018
Film „Vianoce 1944 – každý december nový máj veští”
V decembri 2017 sa začalo Hradné múzeum vo Fiľakove zaoberať témou miestnych udalostí 2. svetovej vojny, čo vyústilo do výskumu protileteckých úkrytov pod fiľakovským hradným vrchom.
viac
19.06.2020
Od júla sa opäť otvoria brány Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea
Mimoriadna situácia prvej polovice tohto roka poznačila aj turistický ruch vo Fiľakove. Turistická sezóna na hrade, ktorý je najnavštevovanejšou atrakciou mesta, sa obvykle zahajuje v polovici marca.
viac
01.05.2021
Múzeum opäť sprístupňuje výstavu Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili
Kysucké múzeum v zrekonštruovaných priestoroch Vlastivedného múzea v Krásne nad Kysucou opätovne sprístupnilo výstavu „Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili,“ ktorá návštevníkom priblíži najdôležitejšie momenty z obdobia socializmu v rokoch 1948 – 1989.
viac
18.02.2022
Vo vyradenom kryte civilnej ochrany vznikne Múzeum studenej vojny
Vo vyradenom kryte civilnej ochrany v Dome Matice slovenskej v Komárne vznikne Múzeum studenej vojny. Slávnostne otvorené by malo byť počas Komárňanských dní, ktoré sa zvyčajne konajú na prelome apríla a mája. Informoval o tom riaditeľ Domu Matice slovenskej v Komárne Jozef Černek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %