Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.06.2018 11:06

MV SR navrhne opatrenia proti vodičom s krátkou vodičskou praxou


Ilustračná snímka, zdroj: becep


Ministerstvo vnútra pripravuje opatrenia namierené proti vodičom s krátkou vodičskou praxou, ktorí sú v pomere k ich počtu najčastejšími vinníkmi dopravných nehôd. Budú súčasťou novely cestného zákona, predbežnú informáciu o jej príprave zverejnilo ministerstvo na portáli právnych predpisov.


Na základe analýzy dopravnej nehodovosti rezort konštatuje, že každá piata - šiesta obeť dopravnej nehody zomrela vinou vodiča s praxou do dvoch rokov. „Vzhľadom na uvedené sa navrhnú opatrenia na zníženie nehodovosti práve u tejto skupiny vodičov,“ avizuje zatiaľ bez bližších podrobností.  

Opatrenia majú pomôcť Slovensku plniť cieľ EÚ, ktorým je zníženie počtu úmrtí na európskych cestách o 50 percent do roku 2020. Slovensko záväzok plní, podľa ministerstva však stav nemožno udržať bez adekvátnych zmien. V súčasnosti neexistujú účinné opatrenia na zamedzenie recidívy páchania deliktov v doprave u vodičov s krátkou vodičskou praxou, konštatuje.       

Predmetom novely zákona budú aj opatrenia na zlepšenie vymožiteľnosti sankcie uloženej s použitím objektívnej zodpovednosti. Polícia sa tu stretáva s nemožnosťou konať, pretože nemohli byť zistené údaje o vozidle a jeho držiteľovi. Problémové je i vymáhanie pokuty uloženej držiteľovi vozidla, ktoré nie je evidované v SR.       

Ministerstvo navrhne definovať i povinnosť vytvárania záchranárskej uličky v kolóne stojacich vozidiel na diaľnici, a to na základe praktických skúseností o rozdielnom správaní sa vodičov v tejto situácii.       

V budúcnosti by sa mal tiež znížiť vek na udelenie vodičského oprávnenia skupiny C a CE z 21 rokov na 18 rokov a skupiny D a DE z 24 rokov na 21 rokov. Slovensko by sa tým malo vrátiť do stavu spred roku 2013, nakoľko zvýšenie minimálneho veku, ku ktorému vtedy došlo, spôsobuje spolu s ďalšími faktormi v súčasnosti nedostatok vodičov vozidiel nákladnej a osobnej dopravy.       

Rezort chce riešiť aj stav, keď elektronizácia služieb pri evidovaní vozidiel je v súčasnosti iba čiastočná a vo viacerých prípadoch nezabezpečuje komplexný servis bez nutnosti osobnej návštevy pracoviska evidujúceho vozidlá.       

Zmeny majú občanom priniesť úplné vylúčenie potreby osobnej návštevy dopravného inšpektorátu pri evidovaní novokúpených vozidiel, ako aj vozidiel jednotlivo dovezených do Slovenskej republiky z cudziny prostredníctvom elektronickej služby zavedenej na tento účel.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2017
Dobrovoľní hasiči získajú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra
Dobrovoľné hasičské zbory dostanú od júla možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž 92 hlasmi schválili novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu.
viac
05.12.2017
Novelou zákona o obecnom zriadení sa zníži počet obecných poslancov
Národná rada SR vo štvrtok 30. novembra 2017  posunula do druhého čítania návrh novely zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení.
viac
05.01.2019
D. Saková: Novela cestného zákona prinesie zmeny, návrh chceme predložiť do leta
Novela cestného zákona má priniesť pre vodičov aj cyklistov viacero zmien. Pokuta za používanie mobilu za volantom sa má zvýšiť z 50 na 100 eur. V súvislosti s toleranciou alkoholu v dychu cyklistov sa spresňuje definícia územia, na ktorej uvedená tolerancia platí.
viac
14.06.2019
Novela cestného zákona - elektrické kolobežky/ požitie alkoholu
Kolobežky s motorčekom sú v súčasnosti, podľa platnej legislatívy, zaradené medzi chodcov, teda môžu chodiť po chodníkoch. Pri akejkoľvek kolízii nemôžeme hovoriť, podľa súčasného zákona, o dopravnej nehode.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %