Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.10.2018 03:41

MV SR vyhlási výzvu pre obce s rómskymi komunitami na výstavbu škôlok


Ilustračná snímka (mvsr)


Ministerstvo vnútra (MV) SR vyčlenilo 25 miliónov eur na výzvu zameranú na výstavbu a rekonštrukciu materských škôl v obciach s rómskymi komunitami, aby navýšili kapacity pre prijatie ďalších detí v predškolskom veku. Rezort vnútra o tom informoval na svojom webe.


Výzvu plánuje ministerstvo, sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje, vyhlásiť v najbližších dňoch. Spolufinancovaná má byť zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja, pričom by sa mali obce a mestá podieľať na projekte päťpercentnou spoluúčasťou. "Do výzvy sa môžu zapojiť obce s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK) na celom území Slovenskej republiky okrem Bratislavského kraja, s cieľom odstrániť segregáciu a umožniť rovnaké podmienky pre inkluzívne vzdelávanie marginalizovaných rómskych komunít," informovalo ministerstvo.       

Rezort chce takýmto spôsobom podporovať výstavbu a rekonštrukciu materských škôl s dôrazom na rozšírenie kapacít minimálne o 20 percent. Rovnako chce vyriešiť problém s nedostatkom kapacít materských škôl a vytvoriť podmienky pre lepší prístup detí zo všetkých skupín obyvateľstva k predškolskému vzdelávaniu.       

„Sociálne zručnosti sa deti najlepšie naučia a precvičia v interakcii s inými deťmi. Zameranie sa na predškolskú výchovu detí bude mať zásadný vplyv na ich ďalší vývoj a úspešné vzdelávanie na primárnom stupni. Podchytenie základných hygienických návykov, dennodenný harmonogram činností v škôlkach, predškolská príprava a iné aktivity sú hlavným predpokladom na zvládnutie primárnej školskej dochádzky, čo vytvára dôležitý predpoklad pre inklúziu MRK," povedala generálna riaditeľka sekcie európskych programov Adela Danišková.       

Pre účely zriadenia novej škôlky alebo presunutia kapacity existujúcej materskej školy do vyhovujúcich priestorov bude môcť obec podľa ministerstva zrekonštruovať aj iný objekt, ak pri tom zachová navýšenia kapacity o 20 percent v prípade presunutia existujúcej škôlky.       

Podľa informácií ministerstva má ísť o otvorenú výzvu, pričom uzavretie prvého kola je plánované začiatkom novembra 2018. Ďalšie hodnotiace kolo by malo byť vo februári 2019 v závislosti od výsledkov prvého kola. V porovnaní s predchádzajúcou výzvou by mala táto priniesť zníženie administratívnej náročnosti a zjednodušenie podmienok poskytnutia nenávratného finančného príspevku. Zvýšiť by sa mali optimálne náklady na dieťa, zohľadňujúc cenový vývoj v stavebnom sektore.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Blíži sa lll. uzávierka výzvy na materské školy. Zapojte svoje mesto alebo obec
Do vyhlásených výziev zameraných na výstavbu, rekonštrukciu a prestavbu materských škôl sa doposiaľ zapojili desiatky miest a obcí. Po dvoch uzávierkach je pre tento typ projektových žiadostí k dispozícii ešte 32,74 miliónov eur.
viac
11.01.2017
MV SR zverejnilo dátum uzavretia 4. hodnotiaceho kola výziev na materské školy
Výzvy na výstavbu, rekonštrukciu a prestavbu materských škôl boli vyhlásené v januári 2016 v rámci Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ), ktorého časť spravuje Ministerstvo vnútra SR. Štvrté hodnotiace kolo bude mať uzávierku 14. júla 2017.
viac
17.10.2017
Rekoštrukcie prinesú škôlkam viac miest
Mesto Prešov získalo dotácie na rekonštrukciu ďalších dvoch materských škôl. Do škôlok na Čapajevovej a Važeckej ulici tak budú môcť prijať viac detí.
viac
11.06.2021
Nová výzva na zvyšovanie kapacít MŠ z IROP už čoskoro
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR čoskoro zverejní výzvu v objeme 13 miliónov eur z IROP, ktorá bude určená pre zriaďovateľov všetkých typov škôlok – od verejných, súkromných až po cirkevné, a to vo všetkých krajoch s výnimkou bratislavského.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %