Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
30.04.2022 02:50

MV SR vyplatí obciam na príspevky za ubytovanie odídencov vyše 2,4 milióna eur


Ilustračná snímka


Ministerstvo vnútra (MV) SR vyplatí obciam na príspevky za ubytovanie odídencov za február a marec vyše 2,4 milióna eur. Platby by sa mali uskutočniť v sobotu.


 "Žiadosti o refundáciu ubytovania sme dostali od viac ako 1100 obcí a miest. O príspevok za ubytovanie žiadalo 6389 ubytovateľov pre 23.445 ubytovaných odídencov," uviedol pre TASR tlačový odbor MV SR.       

Najviac poskytovateľov ubytovania bolo podľa údajov ministerstva v Bratislavskom kraji (1742), nasleduje Prešovský (842), Košický (831) a Žilinský kraj (719). "V týchto krajoch bolo aj najviac ubytovaných," dodal rezort. Najviac ubytovaných zaevidovali v Bratislavskom kraji (5454), najmenej v Banskobystrickom (1997).       

Na príspevok za ubytovanie odídenca majú nárok osoby a subjekty, ktoré neposkytujú odídencom ubytovanie na základe živnostenského oprávnenia. Môže ísť o vlastníkov bytov a rodinných domov, ubytovacie zariadenia určené na krátkodobé ubytovanie, ak ide o nepodnikateľské subjekty, ale aj obce a vyššie územné celky v prípade, že ubytovanie poskytnú bezodplatne priamo alebo prostredníctvom svojej rozpočtovej či príspevkovej organizácie.       

Výška príspevku je sedem eur za jednu noc ubytovania odídenca, teda osoby s udeleným štatútom dočasného útočiska, za osoby mladšie ako 15 rokov je polovičný.       

Obci treba vždy do piatich pracovných dní po skončení kalendárneho mesiaca predložiť výkaz o počte nocí, v ktorých majiteľ nehnuteľnosti skutočne poskytoval odídencovi ubytovanie. Obec spracuje výkazy do jednotného prehľadu, ktorý pošle ministerstvu vnútra do 15. dňa v kalendárnom mesiaci. Ministerstvo by malo poukázať obci príslušnú sumu po verifikácii a spracovaní prijatých údajov vždy do konca kalendárneho mesiaca. Na vyplatenie prenajímateľom má obec päť pracovných dní od prijatia prostriedkov od ministerstva.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2016
MV SR podporí svojpomocnú výstavbu obydlí prostredníctvom mikropôžičiek
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) poskytne 13,5 milióna eur na finančné nástroje pre svojpomocnú výstavbu obydlí a podporu sociálnych podnikov.
viac
11.05.2017
Operačný program podporí mimovládne organizácie
Mimovládne organizácie podporí v tvorbe lepších verejných politík operačný program Efektívna verejná správa.
viac
28.05.2022
Obdobie čerpania príspevkov za ubytovanie sa predĺži
Získať príspevok za ubytovanie utečencov z Ukrajiny bude možné aj počas letného obdobia. Po rokovaní vlády vo štvrtok 26. mája 2022 o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec s tým, že v príprave je nové nariadenie vlády, ktorým sa má predĺžiť obdobie čerpania príspevku.
viac
08.12.2023
Príspevok za ubytovanie odídencov z Ukrajiny sa bude poskytovať do konca marca
Vláda schválením návrhu nariadenia predloženého ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom v stredu 6. decembra 2023 reagovala na potrebu zabezpečiť ubytovanie pre odídencov a odídenkyne, ktorí opustili Ukrajinu z dôvodu pretrvávajúceho vojnového konfliku zo strany Ruska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %