Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
04.10.2023 10:05

MŽP bude rokovať so ZMOS a ďalšími o riešení financovania triedeného zberu


Ilustračný snímka, zdroj: Odpady-portal


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR bude rokovať so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a ďalšími aktérmi v odpadovom hospodárstve s cieľom nájsť efektívne riešenie financovania triedeného zberu a recyklácie odpadu.


Pre TASR to uviedol hovorca rezortu Tomáš Ferenčák. Reagoval tak na ZMOS, ktorý požaduje stabilizáciu systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov v triedení odpadu.         

V súčasnosti výrobcovia obalov, ktorí uvádzajú svoje výrobky na trh, musia podľa MŽP plniť zákonné povinnosti. V tejto súvislosti často uzatvárajú zmluvy s organizáciou zodpovednosti výrobcov (OZV) pre obaly. "Ministerstvo do obchodného vzťahu medzi výrobcami a OZV nevstupuje," tvrdí Ferenčák.         

Výrobcovia sa prioritne rozhodujú pre zmluvu na základe ceny, ktorú im OZV ponúka. "Je to v podstate prirodzené, pretože pri podpisovaní zmluvy im organizácia samozrejme v rámci ceny uvádza aj plnenie všetkých zákonných povinností," skonštatoval hovorca. Vysvetlil, že zákon o odpadoch ustanovuje pre OZV iba povinnosť uhradiť náklady na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenia odpadov z obalových a neobalových výrobkov vo výške ekonomicky oprávnených výdavkov.         

Následne podľa Ferenčáka vyhláška nastavuje mechanizmus na výpočet ekonomicky oprávnených výdavkov na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenia odpadov. Ekonomicky oprávnené výdavky sa pretavia do poplatku, ktorý jednotlivé OZV účtujú svojim zmluvným výrobcom, povedal.         

"Ak niektoré subjekty, ktoré pôsobia v odpadovom hospodárstve, disponujú konkrétnymi informáciami o OZV pre obaly, že porušujú relevantné ustanovenia zákona o odpadoch, týkajúce sa rozšírenej zodpovednosti výrobcov, je potrebné takéto informácie poskytnúť Slovenskej inšpekcii životného prostredia a ministerstvu," uviedol hovorca. Dodal, že v prípade, ak MŽP zistí informácie o možných porušeniach zákona o odpadoch, podá podnet na inšpekciu na vykonanie kontroly.         

ZMOS a zberové spoločnosti vo vlastníctve samospráv požadujú stabilizáciu systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov v triedení odpadu. V prípade, ak nebude doriešené financovanie tohto systému, hrozí kolaps pri zbere triedených zložiek odpadov. MŽP žiadajú o znovuzavedenie vyhlášky, ktorá zabezpečuje zavedenie minimálnych sadzieb za určenie nákladov na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenia odpadov z obalových a neobalových výrobkov.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
09.11.2017
Presadí envirorezort postupne rastúci „skládkovací“ poplatok 46 eur za tonu?
Z Ministerstva životného prostredia (MŽP) prenikla informácia, že envirorezort po viac ako deviatich mesiacoch príprav navrhuje razantné zvýšenie poplatku za skládky komunálnych odpadov. Do parlamentu by mal byť návrh predložený začiatkom budúceho roka.
viac
23.05.2020
ZMOS na rokovaní s ministrom Jánom Budajom
Na Ministerstve životného prostredia SR v Bratislave sa 6. mája uskutočnilo stretnutie zástupcov ZMOS s ministrom Jánom Budajom. Viaceré témy naznačovali dôležitosť rokovania a hľadania konkrétnych riešení.
viac
29.11.2021
Odpadové hospodárstvo je komplexný problém. ZMOS predstavil riešenia
Združenie miest a obcí Slovenska spracovalo komplexnú analýzu odpadového hospodárstva. Pohľad reflektuje na vývoj, aktuálny stav, aplikačnú prax aj nevyhnutné trendy. Spracovaný dokument vníma ako príspevok do konštruktívneho riešenia problematiky na úrovni sociálnych partnerov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %