Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
23.02.2021 08:35

MŽP chce legislatívny proces vyhlásenia Pralesov SR začať v najbližších týždňoch


Ilustračná snímka.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by malo vypracovať návrh nariadenia vlády, ktorým sa vyhlási prírodná rezervácia Pralesy Slovenska. Následne ho predloží do legislatívneho procesu. Ten by sa mal začať v najbližších týždňoch. Uviedol to odbor komunikácie envirorezortu.


Okresné úrady na základe požiadavky ministerstva od septembra do novembra 2020 postupne zverejňovali zámer vyhlásenia pre jednotlivé lokality prírodnej rezervácie, pripomína odbor komunikácie. „V januári 2021 uplynula lehota na pripomienkovanie dotknutých subjektov tých lokalít, ktoré boli zverejnené najneskôr,” skonštatoval. Po vyhodnotení "početných pripomienok" Okresného úradu Banská Bystrica ministerstvo vypracuje návrh nariadenia vlády.

Prírodnú rezerváciu Pralesy Slovenska má tvoriť 76 lokalít po celom Slovensku. Celková rozloha prírodnej rezervácie by mala byť 6456,57 hektára. Lokality sú vo všetkých krajoch okrem Nitrianskeho. Najväčšie zastúpenie, viac ako 3000 hektárov, by malo byť v Banskobystrickom kraji a vyše 2000 hektárov v Žilinskom kraji. Pre rezerváciu by mal platiť piaty, najvyšší stupeň ochrany.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.08.2020
Na Slovensku sú tri súkromné prírodné rezervácie
Na Slovensku sú tri súkromné prírodné rezervácie. Sú nimi Vlčia v Prešovskom kraji, Rysia v Trenčianskom a Roháčia v Banskobystrickom kraji. Vlastníkom takéhoto územia je súkromná osoba alebo občianske združenie.
viac
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
19.05.2021
V SR vzniknú štyri chránené areály, prírodná rezervácia a pamiatka
Na Slovensku vzniknú štyri chránené areály - Hradná dolina, Rimava, Temešská skala a Kulháň, prírodná rezervácia Záhradská a prírodná pamiatka Brezovská dolina. Ich vyhlásenie schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní. Status chránených území nadobudnú 1. júna.
viac
21.07.2021
V SR vzniknú 3 chránené areály, 2 prírodné rezervácie a jedna národná
Na Slovensku vzniknú ďalšie tri chránené areály – Horný tok Chotčianky, Horný tok Výravy, Laborec, dve prírodné rezervácie – Brezové a Pokoradzské jazierka a národná prírodná rezervácia Plavno. Vyplýva to z materiálov, ktoré v stredu schválila vláda. Status chránených území nadobudnú 1. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %