Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
04.03.2022 12:35

MŽP chce zabezpečiť manažment a ochranu lužných lesov


Ilustračná snímka.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce zabezpečiť vhodný manažment a ochranu lužných lesov, a to vrátane ich revitalizácie a obnovy. Vyplýva to z Koncepcie vodnej politiky SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050, ktorú predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.


Envirorezort chce právne ustanoviť, aby sa dodržiavali princípy udržateľného hospodárenia s vodou v krajine, udržateľného poľnohospodárstva a lesného hospodárstva. Podporiť by sa mali opatrenia na spomaľovanie odtoku vody a jej zadržiavanie v krajine. Preferovať by sa mali blízke vodozádržné opatrenia, ktoré budú doplnené na vhodných miestach technickými opatreniami, tvrdí.

MŽP by malo identifikovať oblasti, kde je zadržiavanie vody možné a kde nežiaduce. Poukazuje aj na opatrenie aktívne participovať na projektoch pozemkových úprav. Vyžadovať by sa mali aj uplatňovanie environmentálne vhodných poľnohospodárskych postupov a techník zameraných na ochranu pôdy a zvýšenie jej vodozádržných kapacít.

Koncepcia si dáva za cieľ aj uplatňovať prírode blízke obhospodarovanie lesov. "Vo všetkých lesoch prispôsobiť ich manažment tak, aby boli schopné zadržiavať vodu a pozitívne ovplyvňovať vodný režim krajiny, chrániť pramene, prameniská a časti lesných porastov okolo vodných tokov," uvádza envirorezort.

Chce podporovať druhovú a genetickú rôznosť lesných porastov s dôrazom na využívanie pôvodných druhov drevín. MŽP navrhne aj zmeny kategorizácie lesných porastov. V koncepcii plánuje podporovať úpravu a sanáciu nepoužívaných lesných ciest či zvážnic. Cieľom je spomaliť odtok vody z lesnej krajiny.

Z koncepcie vyplýva, že by sa mali vymedziť a pravidelne aktualizovať hranice záplavových území a území ohrozených povodňami. Také oblasti by sa mali vymedziť "s maximálnou presnosťou a so zohľadnením vplyvu už vybudovaných protipovodňových aj vodozádržných opatrení".

"V špecifických prípadoch existujúcej zástavby v územiach ohrozených povodňami namiesto jej technicky či ekonomicky neefektívnej ochrany zabezpečiť jej odstránenie alebo premiestnenie na bezpečné miesto," približuje ministerstvo.

Zahustiť by sa podľa koncepcie mala sieť zrážkomerných a vodomerných staníc v povodiach. Vytvoriť by sa mali predpovedné a varovné riadiace systémy času odtoku a objemu povodňových vĺn s prepojením na včasné a rýchle informovanie samospráv a obyvateľstva. MŽP navrhuje aj vytvorenie "smart" operatívnych riadení povodňovej prevádzky vodných nádrží pre ich efektívnejšie predvypúšťanie a pre zachytávanie povodňových vĺn.

"Cieľom je mať takú krajinu v povodiach, ktorá je schopná zadržiavať vodu a zmierňovať negatívne dôsledky zmeny klímy, aby bola zabezpečená ochrana a diverzifikácia vodných zdrojov, efektívne a hospodárne užívanie vôd, plnenie ekosystémových služieb, ako aj bezpečnosť a ochrana zdravia a majetku obyvateľov," vyplýva z materiálu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2016
Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko
Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko.
viac
03.12.2017
Najviac lesov ubudlo v Tatranskom národnom parku a Nízkych Tatrách
Najviac lesov ubudlo na Slovensku od roku 2000 v národných parkoch. Ukázali to satelitné snímky.
viac
08.01.2021
Na ochranu opeľovačov navrhuje MŽP časové obmedzenie plošného práškovania
Envirorezort navrhuje časové obmedzenie plošného práškovania polí. Zmenšiť by sa mohli aj plochy s rovnakým osevom.
viac
19.07.2021
Nová stratégia na ochranu a obnovu lesov EÚ
Európska komisia prijala minulý týždeň novú stratégiu lesného hospodárstva EÚ do roku 2030, ktorá je jednou z hlavných iniciatív Európskej zelenej dohody a vychádza zo stratégie EÚ v oblasti biodiverzity do roku 2030.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %