Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.10.2021 08:40

MŽP odmieta tvrdenie, že nepočúva obce pri presadzovaní ochrany prírody


Snímka zdroj: Odpady-portal.sk


MŽP SR odmieta tvrdenie starostov, že nepočúva hlas samospráv pri presadzovaní záujmov ochrany životného prostredia. Informovalo o tom tlačové oddelenie MŽP v reakcii na kritiku niektorých starostov, ktorí hovoria o likvidácii slovenských regiónov. Vyzvali ho tiež k rokovaniam.


Tvrdenia starostu obce Dvory nad Žitavou Branislava Becíka o nekomunikácii envirorezortu sú podľa MŽP nepravdivé. "Vedenie MŽP SR pravidelne cestuje po regiónoch Slovenska a diskutuje s primátormi a starostami o najpálčivejších problémoch. Navyše, MŽP SR nedostalo do dnešného dňa výzvu na stretnutie za okrúhly stôl," konštatuje tlačové oddelenie.

Približne 60 starostov v piatok na tlačovej konferencii kritizovalo aj rozširovanie chránených území Natura 2000. "Už pri vstupe do Európskej únie sme sa zaviazali k určitým cieľom v oblasti ochrany prírody. V minulosti, keď sa niektoré najcennejšie biotopy zapisovali do siete európskych chránených území, spravidla šlo o také, ktoré sme už chránili," podotkol štátny tajomník MŽP Michal Kiča s tým, že sa to má rozšíriť aj na územia, ktoré zatiaľ nemajú zabezpečenú ochranu.       

Európska komisia (EK) podľa MŽP očakáva od Slovenska konkrétne kroky v procese dobudovania sústavy Natura 2000, nakoľko ho vníma ako dlhoročný nesplnený záväzok. Ukončenie procesu rozšírenia sústavy považuje EK za nevyhnutnosť, priblížil envirorezort. Poukazuje, že v tomto roku zverejnilo verejné vyhlášky, resp. oznamy s návrhom na zaradenie desiatky nových lokalít do národného zoznamu území európskeho významu. Rovnako doručilo verejné vyhlášky pozemkovým spoločenstvám a všetkým dotknutým obciam, ktoré ich zverejnili na svojich úradných tabuliach.       

MŽP zároveň rozumie potrebám samospráv, ktoré dlhé roky zápasia s chýbajúcou kanalizačnou a vodovodnou sieťou, nefungujúcim odpadovým hospodárstvom, a tiež chýbajúcou územnoplánovacou dokumentáciou, ktorá by určila pravidlá rozvoja miest a obcí.       

Starostovia asi 60 obcí Slovenska odmietajú likvidačný postup vlády voči samosprávam. V piatok požiadali vicepremiérku Veroniku Remišovú (Za ľudí) a šéfa envirorezortu Jána Budaja (OĽANO), aby ich prizvali za rokovací stôl k viacerým problémom. Obaja ministri podľa nich nerobia nič pre rozvoj vidieka a obyvateľov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.12.2021
MŽP SR prijíma opatrenia na zlepšenie odpadového hospodárstva
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR prijíma opatrenia na zabezpečenie životaschopnosti financovania odpadového hospodárstva a tiež, aby sa odpad čo najviac triedil, recykloval a čo najmenej skládkoval.
viac
29.07.2022
Situácia s nedostatkom vody v Domaši je hodná preskúmania
Situácia s nedostatkom vody vo vodnej nádrži v Domaši je podľa Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR hodná preskúmania.
viac
10.02.2023
Podoba Národného parku Podunajsko bude ešte predmetom diskusií
Podoba Národného parku (NP) Podunajsko bude ešte predmetom vzájomných diskusií. Ubezpečuje o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
07.06.2023
MŽP: Regulačný odstrel medveďa v súčasnosti nie je možný
Regulačný odstrel medveďa hnedého v súčasnosti nie je možný. V utorok to povedal hovorca ministerstva životného prostredia (MŽP) Tomáš Ferenčák s tým, že to potvrdzujú rozhodnutia Najvyššieho súdu SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %