Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
03.11.2021 08:00

MŽP podporuje zastavenie globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy


Ilustračná snímka: (tasr).


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podporuje a víta deklaráciu svetových lídrov na klimatickej konferencii OSN - COP26 v škótskom Glasgowe týkajúcu sa zastavenia globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy.


Deklarácia podľa envirorezortu zdôrazňuje význam lesov a využitia pôdy pre dosiahnutie cieľov udržateľného rozvoja a potrebu ich udržateľného spravovania. "Práve zdravé a odolné lesy sú kľúčovým spojencom v boji s klimatickou krízou," skonštatovali z ministerstva.      

Zároveň upozornili aj na ďalší odkaz z deklarácie lídrov, že pre napĺňanie klimatických cieľov a zachovanie biodiverzity je nevyhnutná aj zmena poľnohospodárskej politiky štátu. "Je dôležité prestať s používaním zbytočnej agrochémie a nebezpečných pesticídov," vyhlásilo ministerstvo s tým, že pôdohospodárstvo by malo vytvárať priestor aj pre biodiverzitu, medonosné lúky či podporovať extenzívnu pastvu v chránených územiach.      

Svetoví lídri sa v utorok na klimatickej konferencii COP26 v Glasgowe zaviazali zastaviť do roku 2030 odlesňovanie. Táto iniciatíva bude podporená investíciami vo výške niekoľkých miliónov dolárov. V rámci tejto iniciatívy sa zaviazali k "zastaveniu a zvráteniu odlesňovania a znehodnocovania pôdy", ako aj k ochrane práv pôvodných domorodých obyvateľov a uznanie ich "roly ochrancov lesov".

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
15.01.2021
Agrorezort vníma krajinu v jej jedinečnej celistvosti
Ministerstvo životného prostredia predložilo koncom roka 2020 do medzirezortného pripomienkového konania návrh Vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.
viac
23.07.2021
Odborná diskusia k reforme ochrany prírody
Ministerstvo životného prostredia spolu s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozbehlo odborné diskusie po slovenských národných parkoch k systémovým zmenám v ochrane prírody, najmä k prevodu správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR.
viac
29.07.2021
Debaty o budúcnosti národných parkov pokračujú
Odborné diskusie pod gesciou ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva o premene národných parkov na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov Európy pokračovali v Malej a Veľkej Fatre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %