Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.12.2020 09:05

MŽP pozorne sleduje záujem EK o povolenie odstrelu vlka


Vlk dravý (Canis lupus).


Envirorezort pozorne sleduje záujem Európskej komisie (EK) o problematiku povolenia odstrelu vlka na SR. Opätovne pripomína, že žiadal nulovú kvótu na jeho odstrel v tohtoročnej poľovnej sezóne. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


Nulovú kvótu na odstrel vlka žiadali okrem MŽP aj ochranári, odborníci a vedenie štátnych lesov. Za veľkú chybu envirorezort považuje, že ministerstvo pôdohospodárstva nakoniec povolilo odstrel 50 vlkov. „Plošný odstrel považuje MŽP za neadresné opatrenie neriešiace problém so škodami na hospodárskych zvieratách. Viditeľný úbytok ovčiarstva na Slovensku nesúvisí s vlkom, ale s absenciou podporných programov štátu,” uvádza komunikačný odbor.      

MŽP pripravilo vyhlášku k zákonu o ochrane prírody, ktorou sa má vlk zaradiť medzi chránené zvieratá. Zväz chovateľov oviec a kôz (ZCHOK) však požiadal o jej stiahnutie. Vyhláška bude mať podľa zväzu negatívne dosahy na chov hospodárskych zvierat, na slobodu pohybu ľudí v prírode a biotop voľne žijúcej zveri.      

Ministerstvo potvrdilo, že v súčasnosti pokračujú rokovania so ZCHOK a ostatnými dotknutými subjektmi o vyhláške. Tá je po medzirezortnom pripomienkovom konaní. „Pre ministerstvo zostáva prioritou ochrana prírody vrátane vlka a zároveň aj zachovanie a rozšírenie spásania trávnatých porastov, čím sa udržiava kultúrna krajina a biodiverzita,” uviedol odbor komunikácie.

Spor okolo kvót na odstrel vlkov na Slovensku rieši EK potom, čo slovenský europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) inicioval list eurokomisárovi pre životné prostredie Virginijusovi Sinkevičiusovi, ktorý prisľúbil prijať opatrenia. Problém s odstrelom vlka eurokomisia riešila v minulosti. V právnom konaní proti SR zistila porušenie povinností týkajúcich sa nedostatočnosti údajov o jeho populácii.

Novou vyhláškou sa má vlk dravý vyhlásiť za chráneného živočícha. Jeho usmrtenie by bolo trestným činom. Spoločenská hodnota vlka by bola 3000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2020
Lesníci sú v tejto sezóne za nulovú kvótu pre lov vlka dravého
Štátny podnik Lesy SR je za nulovú kvótu pre lov vlka dravého v sezóne 2020-2021. Iformovala o tom Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie Lesov SR.
viac
28.10.2020
Vlk dravý bude patriť medzi striktne chránené živočíchy
Vlk dravý by mal byť chráneným živočíchom. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pripravuje vyhlášku, ktorou ho tam zaradí. Jeho usmrtenie by tak bolo trestným činom.
viac
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
22.04.2021
Vlk dravý sa stal chráneným živočíchom
Vlk dravý sa stal chráneným živočíchom. Bude zakázané úmyselne ho odchytávať, zraňovať alebo zabíjať, držať, chovať, prepravovať, predávať či vymieňať. Minister životného prostredia Ján Budaj dnes, symbolicky na Deň Zeme, podpísal vyhlášku k zákonu o ochrane prírody, ktorá tam vlka zaraďuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %