Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.04.2019 11:25

MŽP SR: EK oceňuje Slovensko za pokroky pri zlepšovaní odpadovej politiky


Ilustračná snímka


Správa Európskej komisie (EK), hodnotiaca najväčšie environmentálne výzvy a ich riešenie zo strany SR vyzdvihuje viaceré pozitívne kroky v odpadovej politike a pri ochrane ovzdušia, zároveň identifikuje aj rezervy, ktoré Slovensko v tejto oblasti má.


 V súvislosti s piatkovým publikovaním správy pod názvom Preskúmanie vykonávania environmentálnych právnych predpisov EÚ – správa o krajine Slovensko, o tom informuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.       

"V rámci zhodnotenia dosiahnutého pokroku od roku 2017 EK vyzdvihla vybudovanie analytického útvaru ministerstva – Inštitútu environmentálnej politiky a jeho doterajšiu analytickú prácu," uviedol hovorca MŽP Tomáš Ferenčák.       

Komisia vníma i opatrenia na zlepšenie odpadového hospodárstva -  prijatý zákon o poplatkoch za uloženie odpadov, nový Program predchádzania vzniku odpadu na roky 2019 - 2025, pripravovanú novelu zákona o odpadoch či avizované zálohovanie PET fliaš a plechoviek a zákaz predaja vybraných jednorazových plastov. "Komisia kladne ohodnotila i množstvo iniciatív zo strany biznisu a mimovládnych organizácií, ktoré propagujú recykláciu a znovuvyužívanie surovín a materiálov,“ uviedol envirorezortu.       

Pozitívne hodnotenie podľa jeho slov si zo strany Komisie vyslúžili i kroky zamerané na znižovanie emisií a podporu ekologickej dopravy a elektromobility vrátane dotácií na podporu kúpy elektromobilov.       

Výzvou pre Slovensko zostáva dôsledné oddeľovanie ekonomického rastu od degradácie životného prostredia. "Podľa Komisie by tomu mohlo napomôcť vytvorenie konzistentného politického rámca pre podporu obehového hospodárstva a aplikovanie modelu obehového hospodárstva," objasnil Ferenčák. Pozornosť musí Slovensko venovať aj ochrane prírody. Najmä v súvislosti so sieťou Natura 2000, kde sú najväčšie rezervy. "Práve preto je aj prioritou ministerstva životného prostredia presadiť novelu zákona o ochrane prírody, ktorá definitívne nadradí ochranu prírody nad všetky ostatné záujmy v chránených oblastiach," zdôraznil hovorca MŽP.       

Pripomenul, že vláda SR dala schválením Environmentálnej stratégie 2030 silný mandát dôslednej ochrane životného prostredia na Slovensku. "Implementácia stratégie prostredníctvom zmien zákonov a vytvorenia sektorových akčných plánov zabezpečí plnenie opatrení, ktoré Slovensku odporúča EK vo svojej správe," dodal Ferenčák.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2018
EK: V ochrane životného prostredia Slovensko pokročilo, stále však zaostáva
V odpadovom hospodárstve Slovensko pokročilo, v recyklácií však stále patrí k najhorším v Európskej únii. Vyplýva to z najnovšej Správy o Slovensku z dielne Európskej komisie (EK). Komisia Slovensku vyčíta nadmerné využívanie skládok.
viac
26.05.2021
Lesy SR nesúhlasia s presunom správy lesov v chránených územiach pod MŽP
Štátny podnik Lesy SR nesúhlasí s presunom správy lesov v národných parkoch pod envirorezort. Stotožňuje sa tak so stanoviskom ministerstva pôdohospodárstva. Informovala o tom hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová.
viac
23.07.2021
Odborná diskusia k reforme ochrany prírody
Ministerstvo životného prostredia spolu s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozbehlo odborné diskusie po slovenských národných parkoch k systémovým zmenám v ochrane prírody, najmä k prevodu správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR.
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %