Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.11.2022 08:55

MŽP SR svoju nečinnosť zakrýva manipuláciou


Únia miest Slovenska


Únia miest Slovenska sa obrátila na predsedu vlády SR a oslovuje aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku


Únia miest Slovenska (ÚMS) sa, po neúspešnom rokovaní s MŽP SR, obrátila na predsedu vlády SR Eduarda Hegera. V najbližších dňoch je rozhodnutá osloviť aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Témou je nová legislatívna povinnosť, ktorá Slovensko čaká od 1. januára 2023. Ide o úpravu odpadov pred ich zneškodnením na skládkach, ktorá sa týka predovšetkým zmesových komunálnych odpadov od obyvateľov. Problémom je, že mestá na túto zmenu nie sú pripravené, nakoľko MŽP SR dlhodobo nie je ochotné počuť argumenty samospráv z praxe a reflektovať na potrebu reálnejších opatrení. O včasné riešenie identifikovaných problémov ÚMS žiada rezort od začiatku tohto roka, žiaľ, neúspešne.

Richard Rybníček, prezident ÚMS: „Ďalším krokom, ako na problém upozorniť a domôcť sa riešenia, je  pripravovaná iniciatíva samosprávnych združení ÚMS a ZMOS. Oslovíme príslušné inštitúcie Európskej komisie. Žiadať ich budeme o riešenie problematiky, prípadne o vstup samosprávnych združení ako vedľajších účastníkov do konania o infringemente voči Slovenskej republike. Naše rozhodnutie je výsledkom ostatného rokovania so zástupcami MŽP SR pod vedením štátneho tajomníka Juraja Smatanu,  z ktorého sme veľmi sklamaní.“

Napriek iniciatíve ÚMS, MŽP SR svojím nekonaním vytvorilo časovú tieseň a jeho prístup k riešeniu považujeme za absolútne neakceptovateľný. Na rokovaní sme nedostali žiadne relevantné informácie, či a kedy zástupcovia rezortu s Európskou komisiou rokovali, aké boli návrhy Slovenskej republiky, či aké k nim komisia zaujala stanovisko. Neurčitá hrozba infringementom zo strany komisie vyvoláva nedôveru, že zo strany MŽP SR ide o manipulatívnu argumentáciu.

Považujeme za neprijateľné, aby v súčasnej situácii MŽP SR prenášalo na obyvateľov náklady za nekonanie na strane štátu, a to formou zvyšovania poplatkov a navyše, aby to považovalo „mimo záznam“ za plnenie povinnosti vo vzťahu k Európskej komisii. O závažnosti tohto problému, a prístupe štátu k riešeniu, je ÚMS pripravená informovať aj monitorovaciu misiu Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy, ktorá je naplánovaná na 6. až 8.decembra 2022. Zároveň, pracovná skupina, v ktorej má zastúpenie aj Únia miest a ktorá nepovažuje nový predložený legislatívny návrh z dielne MŽP SR týkajúci sa  úpravy odpadu za premyslený, má za to, že je  v rozpore s európskou legislatívou. Z tohto dôvodu pracovná skupina oznámila rezortu, že sa na tomto návrhu nebude ďalej podieľať  a nebude ho podporovať.

Únia miest Slovenska zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska. Aj preto veríme, že hlas našich miest má, aj pri riešení  tejto témy, svoju váhu a svoj prínos.

Autor: (ts-ÚMS, Daniela Piršelová, hovorkyňa)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2017
Envirorezort rozšíri národný zoznam území európskeho významu
Ochrana prírody a zachovanie biodiverzity – bohatstva rastlinných a živočíšnych druhov bude na Slovensku účinnejšia. Do európskej sústavy chránených území NATURA 2000 pribudne 169 lokalít s výmerou takmer 32 tisíc hektárov.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
07.11.2020
Stanovisko ÚMS k návrhom EK na prepracovanie energeticko-klimatického plánu SR
Únia miest Slovenska podporuje apel expertov a environmentalistov, ktorí žiadajú prepracovať súčasný energeticko-klimatický plán.
viac
07.05.2021
Dva zásadne odlišné pohľady ako zabezpečiť znižovanie percenta skládkovania
Spomedzi viacerých cieľov obhajujúcich, čo je pre Slovensku najdôležitejším krokom pri zvládaní problematiky likvidácie komunálnych odpadov (KO), jednoznačne prevláda do roku 2035 postupné znižovanie skládkovania pod na 10 percent.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %