Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.07.2019 06:50

MŽP SR: Miera recyklácie komunálneho odpadu medziročne stúpa


Ilustračná snímka, zdroj: beecopack.sk


Slovensko chce do roku 2020 dosiahnuť mieru recyklácie komunálnych odpadov na úrovni 50 percent, uviedlo to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.


Kým v roku 2017 sa podarilo recyklovať 29 percent komunálnych odpadov, vlani to bolo 36 percent. V roku 2018 skončilo na skládkach už len 55 percent komunálneho odpadu, doplnil envirorezort.       

„Za posledné tri roky intenzívne nastavujeme odpadovú politiku tak, aby sa na Slovensku oplatilo triediť a recyklovať. A veľká vďaka patrí rastúcemu počtu občanov, ktorí poctivo triedia. Pretože bez nich by akákoľvek odpadová politika nemohla byť úspešná," povedal podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos.       

MŽP SR pripomína, že od januára 2019 vstúpil do platnosti protiskládkový balíček, ktorý zaviedol poplatky za skládkovanie. Finančne tak zvýhodnil obce, ktoré poctivo triedia odpad. Do platnosti vstúpil aj Program predchádzania vzniku odpadu SR na roky 2019 až 2025. Pozornosť venuje množstvovému zberu odpadu, keď sú domácnosti priamo finančne zvýhodňované za to, že triedia.       

„Na pozitívnych zmenách sa podpísali viaceré opatrenia. Samosprávy museli od roku 2017 zabezpečiť nakladanie aj s biologicky rozložiteľným komunálnym odpadom. Pribudla aj povinnosť zabezpečiť hnedé nádoby alebo kompostéry pre obyvateľov komplexnej bytovej výstavby so zeleňou,“ uviedol hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák. Taktiež sa zaviedli miliónové pokuty pre prevádzkovateľov skládok, spoplatnili sa plastové tašky a zefektívnilo sa vykazovanie vyzbieraných kovov.         

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Slováci recyklujú málo, zmeniť to má nový vzdelávací projekt
Slováci často nevedia, ako zužitkovať odpady či doceniť druhotné suroviny.
viac
26.09.2016
Ako triediť odpad sa učili už aj v Žiline a Považskej Bystrici
Na štvrtkových Žilinských dňoch zdravia sa mohli Žilinčania naučiť nielen to, ako sa starať o svoje zdravie, ale aj o prostredie okolo nás. O deň neskôr sa konal Považskobystrický jarmok. Stánok spoločnosti ENVI - PAK, ktorý ekologické vzdelávanie zabezpečoval, praskal v oboch mestách vo švíkoch.
viac
10.11.2016
Proti čiernym skládkam pomôžu nové fotopasce
Do boja proti čiernym skládkam nasadí liptovskomikulášska a žilinská samospráva fotopasce.
viac
12.12.2016
Do likvidácie čiernych skládok investovala Považská Bystrica 60 000 eur
Na likvidáciu čiernych skládok vynaložilo mesto Považská Bystrica v tomto roku približne 60.000 eur. Mestu sa aj s podporou Envirofondu podarilo zlikvidovať jednu z najväčších čiernych skládok v miestnej časti Horný Moštenec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %