Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
23.03.2024 03:05

MŽP: Tepelné čerpadlá by mohli byť oslobodené od poplatkov za využívanie vôd


Ilustračná snímka, zdroj: artenaescola.org.br


Tepelné čerpadlá typu voda-voda by mohli byť oslobodené od odvádzania platieb a poplatkov za využívanie energetického potenciálu povrchových a podzemných vôd. Vyplýva to z novely vodného zákona, ktorú MŽP SR predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.


Cieľom návrhu je podľa rezortu odstránenie legislatívnych bariér pri využívaní systémov tepelných čerpadiel. "Plánom Európskej komisie je zdvojnásobiť mieru zavádzania tepelných čerpadiel v nasledujúcich piatich rokoch. Zároveň vyzvala členské štáty, aby v plnej miere využili opatrenia, ktoré by znížili bariéry pri prechode na čistú energiu, ako je využívanie tepelných čerpadiel," priblížilo MŽP. Zároveň doplnilo, že najvyššiu efektívnosť a najvyššie úspory primárnej energie je možné dosiahnuť práve pri systémoch tepelných čerpadiel voda-voda.         

Rezort pripomenul, že v SR je v súčasnosti zavedená povinnosť odvádzať platby a poplatky za využívanie vôd pri tepelných čerpadlách systému voda-voda, ktoré majú podľa zákona slúžiť ako finančná náhrada za užívanie vôd. Tieto poplatky sú príjmom štátneho Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2017
Envirorezort predstavil výsledky odberov vody zo studní v bratislavskej Vrakuni
Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) dnes predstavil prvú fázu systému, ktorý monitoruje environmentálne záťaže, vrátane skládky vo Vrakuni. Systém umožňuje v aktuálnom čase kontrolovať a porovnávať údaje o znečistení podzemných vôd.
viac
16.06.2020
Pripravuje sa prijatie nového štandardu zberu komunálnych odpadov
Do konca júna by mali prejsť medzirezortným pripomienkovaním všetky zmeny, ktorými bude doplnená vyhláška envirorezortu č. 371/2015 Z.z. Na jej základe sú podľa novej vyhlášky pripravené niektoré ustanovenia o odpadoch.
viac
14.12.2020
Rezort pôdohospodárstva urobí maximum pre odstránenie PCB látok
Problematika úniku škodlivých polychlórovaných bifenylov (PCB) na Zemplíne bola podľa rezortu pôdohospodárstva viac ako tridsať rokov po ukončení ich výroby prehliadaná a neriešená. Poslanci preto prijali uznesenie, ktoré obsahuje osem bodov na riešenie tejto závažnej environmentálnej záťaže.
viac
22.04.2022
V obci Predajná sa začalo s čistením toxických gudrónových jám
V obci Predajná v okrese Brezno sa symbolicky na Deň zeme začalo čistenie vody z toxických gudrónových jám. Proces má na starosti štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV) a stáť by mal približne 70 000 eur. Vo štvrtok o tom v Predajnej informoval minister životného prostredia Ján Budaj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %