Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
29.01.2024 05:10

MŽP vyhlásilo výzvu na podporu triedeného zberu a zberných dvorov


Zberný dvor Martin. Ilustračná snímka, zdroj: Odpady-portal.sk


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vyhlásilo v pondelok výzvu na čerpanie finančných prostriedkov na podporu triedeného zberu komunálnych odpadov prostredníctvom budovania a rozširovania zberných dvorov.


 Na tento účel je alokovaných viac ako 23,6 milióna eur. TASR o tom informoval odbor komunikácie MŽP SR.         

"Výzva je zameraná na budovanie zberných dvorov, ich rekonštrukciu, ako aj na rozširovanie už existujúcich zberných dvorov či nákup hnuteľného majetku, ktorý súvisí s triedeným zberom komunálnych odpadov. Oprávnenými žiadateľmi sú predovšetkým obce, združenia obcí, príspevkové či rozpočtové organizácie obcí," priblížilo ministerstvo.         

Na výzvu podľa envirorezortu čakali slovenské mestá a obce už niekoľko mesiacov. "Máme záujem, aby všetko bolo čo najtransparentnejšie a prebehlo s čo najväčšou informovanosťou. Chceme, aby sa pomoc dostala čo najskôr medzi občanov a samosprávy," dodal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).         

Poverená generálna riaditeľka sekcie environmentálnych programov a projektov MŽP Monika Škrabáková upozornila, že žiadatelia si musia dávať pozor predovšetkým na finančné limity, ktoré závisia od počtu obyvateľov v záujmových oblastiach. "V podstate máme tri kategórie. Do prvej kategórie patria samosprávy do 30.000 obyvateľov, kde je finančný limit 500.000 eur. V druhej kategórii máme samosprávy od 30.000 do 50.000 obyvateľov s limitom 600.000 eur. V poslednej kategórii sú samosprávy nad 50.000 obyvateľov s finančným limitom jeden milión eur," vysvetlila Škrabáková.         

Výzva s celkovou alokáciou 23.671.000 eur je financovaná z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Oprávneným miestom realizácie projektu je celé územie SR. Úplné znenie výzvy na prípravu a predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku je dostupné na webovom sídle www.itms2014.sk aj na webe ministerstva životného prostredia.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2017
Vybudovaním zberného dvora ušetrí obec na vývoze komunálneho odpadu
Hornooravská obec Hruštín, ktorá je vstupnou bránou do námestovského okresu, vybuduje v tomto roku nový zberný dvor na separáciu odpadu.
viac
24.05.2017
V Opatovciach nad Nitrou vybudujú zberný dvor z fondov EÚ
Zvýšenie intenzity a zefektívnenie systému triedeného zberu odpadu chce vybudovaním zberného dvora dosiahnuť samospráva Opatoviec nad Nitrou (okres Prievidza).
viac
28.06.2017
Rok odpadového zákona priniesol prvé výsledky v podobe lepšieho triedenia
„Komunálny odpad sa dnes na Slovensku triedi, zbiera, zváža, dotrieďuje, recykluje a zhodnocuje,“ konštatuje Hana Nováková, generálna riaditeľka spoločnosti ENVI - PAK.
viac
12.12.2017
MŽP vyhlásilo výzvu zameranú na triedený zber
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) vyhlásilo výzvu pre najmenej rozvinuté okresy so zameraním na triedený zber. K dispozícii je pre nich 25 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %