Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
04.02.2022 01:35

MŽP zvyšuje podporu triedenia a recyklácie komunálnych odpadov


Ilustračná snímka.


Od začiatku roka 2023 už nebude možné ukladať neupravený zmesový odpad na skládky komunálnych odpadov. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pomáha samosprávam pri budovaní zariadení na mechanicko-biologickú úpravu zmesových komunálnych odpadov.


V tejto súvislosti zvyšuje objem finančných prostriedkov na podporu projektov zameraných na výstavbu zariadení na mechanicko-biologickú úpravu zmesových komunálnych odpadov. Informovalo o tom tlačové oddelenie envirorezortu.

MŽP zverejnilo 28. januára usmernenie k výzve zameranej na mechanicko-biologickú úpravu zmesových komunálnych odpadov. Týmto usmernením sa zvýšili finančné prostriedky zo zdrojov EÚ z pôvodných šesť miliónov eur na desať miliónov eur. "Pri využití celej disponibilnej alokácie z fondov EÚ spolu so zdrojmi zo štátneho rozpočtu a spolufinancovaním z prostriedkov prijímateľov by tak celkové investície na budovanie zariadení na mechanicko-biologickú úpravu zmesových komunálnych odpadov prekročili 11,7 milióna eur," uviedol envirorezort.

Ak predložené projekty samospráv budú kvalitné a presiahnu disponibilnú alokáciu výzvy, MŽP môže opätovne pristúpiť k zvýšeniu prostriedkov a podporiť ďalšie zariadenia. V prípade nedostatočného dopytu zo strany žiadateľov MŽP pristúpi k ukončeniu výzvy. Presný termín uzavretia výzvy bude zverejnený najneskôr mesiac pred plánovaným uzavretím výzvy.

MŽP pokračuje v úpravách a zvyšovaní alokácií vo výzvach z operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorých cieľom je zdravšie a čistejšie Slovensko. V závere roku 2021 poskytlo dodatočnú dotáciu 72,4 milióna eur z tohto operačného programu na podporu budovania verejných kanalizácií, čistiarní odpadových vôd a súbežnú výstavbu verejných vodovodov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.06.2020
Porastú ceny za odvoz odpadov? Riešením je dôsledné separovanie
Mestá a obce budú pravdepodobne od budúceho roka opäť zvyšovať ceny za odvoz komunálneho odpadu. Samosprávy pritom majú možnosť, ako poplatky nezvyšovať – stačí začať dôkladne separovať odpad, ktorý končí v smetných nádobách.
viac
19.08.2020
Čo je za odmietnutím odložiť triedenie kuchynských bioodpadov?
Na zavedenie zberu kuchynského bioodpadu ostávajú samosprávam štyri mesiace. Okrem iných nie v Bratislave a v Košiciach, v ktorých ho budú naďalej - ako súčasť zmiešaného komunálneho odpadu - energeticky zhodnocovať ešte dva roky v mestských spaľovniach.
viac
04.11.2020
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu by sa mali prerozdeľovať po novom
Vytvoriť by sa mala nová skupina obcí, ktorá by mohla získať príspevok z Environmentálneho fondu a použila by ho na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenie bioodpadu z domácností.
viac
11.01.2023
Envirorezort schválil 26 miliónov eur na podporu triedenia komunálnych odpadov
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR) schválilo koncom decembra 2022 projekty za 26 miliónov eur na triedenie zberu komunálnych odpadov takmer v šesťdesiatich mestách a obciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %