Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.05.2019 01:35

MZSR: Predložilo návrh, aby do škôlok prijímali len zaočkované deti


Ilustračná snímka, zdroj: nutriklub.sk


Návrh zákona, podľa ktorého by do predškolského zariadenia mohlo byť prijaté len také dieťa, ktoré sa podrobilo povinnému pravidelnému očkovaniu zodpovedajúcemu príslušnému veku podľa očkovacieho kalendára, sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.


Predložilo ho Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Prijaté by do predškolských zariadení mohli byť aj deti s potvrdením od ošetrujúceho lekára, že sú proti nákaze imúnne alebo nemôžu byť očkované pre trvalú kontraindikáciu.       

"Cieľom návrhu zákona je úprava príslušných ustanovení zameraných na prevenciu a kontrolu prenosných ochorení v Slovenskej republike vzhľadom na odborné poznatky a skúsenosti vychádzajúce z epidemiologickej praxe s cieľom posilnenia akcieschopnosti SR na úseku ochrany zdravia obyvateľstva pred prenosnými ochoreniami," uvádza sa v predkladacej správe.       

Novela hovorí o tom, že kolektívne zariadenie vytvára podmienky uľahčujúce zavlečenie a šírenie nákazy. Neočkované deti v kolektíve môžu byť prameňom pôvodcu nákazy pre iné deti, ktoré nemôžu byť očkované pre kontraindikáciu alebo sú neimúnne pre neschopnosť organizmu vytvoriť si ochranu. Z tohto dôvodu pristúpil rezort k úprave zákona.       

Vzhľadom na potrebu urýchleného prijatia protiepidemických opatrení príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva v prípade zavlečenia prenosného ochorenia do kolektívu chce MZ SR zaviesť povinnosť pre fyzické osoby-podnikateľov a právnické osoby, ktoré prevádzkujú zariadenie pre deti a mládež, viesť zoznam osobných údajov potrebných na tento účel.       

Návrh zákona vypúšťa skutkovú podstatu priestupku za nepodrobenie sa povinnému pravidelnému očkovaniu.       

O návrhu by vláda mala rokovať v júni.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2019
Hrčka: Do materských škôl bude prijatá väčšina petržalských detí
Podľa čísel, ktoré máme k dispozícii to vyzerá tak, že 9 z 10 detí, ktorých rodičia majú trvalý pobyt v Petržalke a dosiahnu k 31. 8. 2019 vek 3 roky, budú mať miesto v niektorej z petržalských škôlok.
viac
06.07.2019
ZMOS sa listom obrátil na prezidentku Zuzanu Čaputovú
Združenie miest a obcí Slovenska vo štvrtok 4. júla 2019 požiadalo listom prezidentku Slovenskej republiky o nepodpísanie novely zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon).
viac
11.07.2019
Dúbravka prijala do materských škôl všetky trojročné dúbravské deti
Bratislavská Dúbravka prijala do svojich materských škôl (MŠ) od nového školského roka 239 detí. Zo 434 prihlásených detí ostalo neprijatých 195, mestskej časti sa však podarilo prijať všetky deti z Dúbravky, ktoré do septembra 2019 dovŕšia tri roky.
viac
22.08.2019
Do škôlok sa budú prijímať len zaočkované deti
Návrh zákona, podľa ktorého by do predškolského zariadenia mohlo byť prijaté len také dieťa, ktoré sa podrobilo povinnému pravidelnému očkovaniu, zodpovedajúcemu príslušnému veku podľa očkovacieho kalendára, schválila v stredu vláda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %