Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
15.08.2016 09:00

Na Borkút sa turisti aj cyklisti dostanú novoupraveným lesným chodníkom


Ilustračná snímka: (panoramio.com).


Prešovčania aj ďalší milovníci prírody sa môžu dostať po novoupravenej lesnej ceste do Lesoparku Borkút v katastri obce Haniska.


Mestu tu patria lesy, v ktorých Technické služby mesta Prešov upravili chodník vhodný na pešiu turistiku aj horské bicykle. Uviedla to hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová.      

„Úprava lesnej cesty v rámci Lesoparku sa týka časti od Ulice Za Kalváriou, čo je konečná zastávky mestskej hromadnej dopravy číslo 15 a pokračuje ulicami Horárska, Zimný Potok a končí v obľúbenej lokalite Borkút. Celková dĺžka trasy je približne 4,5 kilometra a je sprístupnená pre peších turistov a horskú cyklistiku. V spolupráci s Občianskym združením Slomba sa tiež podarilo vybudovať už päť cyklotrás, ktoré sú lákadlom nie len pre milovníkov horskej cyklistiky, ale obľúbenými sú aj u bežcov a rekreačných turistov,“ povedala hovorkyňa mesta.      

Lesný park mesta Prešov poskytuje dobré podmienky pre rekreáciu, pobyt v prírode a šport v lesnom prostredí. "Hlavným cieľom mesta je preto vytvoriť také podmienky, aby si čo najviac návštevníkov našlo priestor na svoje rôznorodé záľuby, či už v podobe rodinných výletov, športu, turistiky či zberu húb," uviedla primátorka Andrea Turčanová.      

Nenáročná prechádzka krátkym lesníckym náučným chodníkom v lokalite Malý Borkút v celkovej dĺžke 500 metrov je obľúbenou najmä u rodín s deťmi. Na trase sú umiestnené informačné tabule o flóre a faune. Návštevník tu získa zaujímavé informácie o prostredí, v ktorom sa nachádza.      

Zámerom Technických služieb je v krátkom čase prepojiť túto cestu na existujúci rekreačný chodník Borkút – Petőfiho pomník – Kamenná baňa – Nad doktorovkou a upraviť cestu vysypaním kameniva, čím sa vytvoria podmienky aj pre rekreačných cyklistov. Na Borkúte je tiež plánovaná výstavba kyslíkovej dráhy, na ktorej budú umiestnené relaxačné a cvičebné prvky.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
K ruinám Zoborského kláštora vedie nový náučný chodník
Na nitrianskom Zobore vznikol nový náučný chodník, ktorý vedie k ruinám Zoborského kláštora. Náučný chodník vybudovali aktivisti zo Zoborského skrášľovacieho spolku.
viac
17.02.2020
Brezno začne v marci s budovaním cyklotrasy Brezno - Valaská
Mesto Brezno v marci spustí realizáciu projektu Cyklotrasa Brezno – Valaská. Cestovanie na bicykli bude pre mnohých nielen ekonomické a ekologické, ale aj zdraviu prospešné. Dĺžka realizácie výstavby bude 12 mesiacov a predpokladaný termín ukončenia je február 2021.
viac
01.07.2020
Mestský park v Prievidzi napreduje vďaka projektom
V týchto dňoch je finalizovaný náučný chodník v Mestskom parku. Ďalší grant pomôže vyriešiť problém s prítokom do jazierka.
viac
09.10.2020
V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta
V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %