Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.12.2018 04:06

Na bratislavskej výstave sú storočné premeny maďarskej menšiny na Slovensku


Ilustračná snímka.zdroj: muzeum.sk


Každodenný život maďarskej menšiny v Československu dokumentuje výstava 100 rokov v obrazoch. Je v bratislavskom Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku, kde potrvá do 31. januára 2019.


Fotografie na paneloch mapujú vývoj v jednotlivých oblastiach života aj spoločenské premeny v rôznych obdobiach od roku 1918 po súčasnosť. Dokumentované je školstvo, divadelníctvo, folklórne slávnosti, skauti a pionieri, športový, kresťanský a iný život. Roľníctvo je zobrazené od ručných prác na poliach po zber úrody kombajnom, obchody od jednomiestnych predajní až po hypermarkety. Výstavu spestrujú kuchynské potreby, ale aj písací stroj, gramofón, telefón a iné  dobové prístroje používané domácnosti. Tiež plagáty, diplomy i umelecké diela viacerých výtvarníkov. Medzi nimi je vtipný plagát s názvom Charta 77.       

Spoločenské premeny sú triedené do roku 1938, vojenský život (1939 - 1945), povodeň (1965), Pražská jar 1968, prvomájové oslavy, obdobie po Nežnej revolúcii (1989 - 1993), za vlády Vladimíra Mečiara - Chrbtom k Európe (1994 - 1998) a ďalšie. Nechýba dokumentárny film storočných premien radosti a utrpenia maďarskej menšiny. Vo vitrínach je dobová tlač a knihy vydané v období prvej Československej republiky.       

"Spoločenstvo Maďarov za 100 rokov prežilo pokrytectvo Masarykovej demokracie, slzy radosti z viedenskej arbitráže, pustošenie svetovej vojny, neľudskosť deportácií, beznádejnosť stalinizmu aj eufóriu v roku 1989. Ale dodnes hľadá odpovede na podobné otázky a problémy ako pred 100 rokmi," konštatoval historik Attila Simon, riaditeľ Fóra inštitútu pre výskum menšín, ktoré s ďalšími spoluorganizátormi pripravili výstavu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2018
Začiatok marca v zastúpení výstav, kultúry a histórie
Saxophobia Bratislava, Hravá Karlovka, Bratislavské mineralogické dni, Marcový burzoblšák, Pamiatky dolného predmestia Modry, či divadelné predstavenie Guliverov denník na Vás čaká tento víkend v bratislavskom regióne.
viac
11.04.2019
Múzeum židovskej kultúry vystavuje prvú sériu Biblií zo svojho vzácneho fondu
Výstava Biblie z knižnice predstavuje prvú sériu najstarších biblických kníh z fondu Múzea židovskej kultúry (MŽK) v Bratislave.
viac
27.05.2020
Výstava v Považskej galérii umenia priblíži zlatú éru talianskeho filmu
Zlatú éru talianskeho filmu prostredníctvom filmových plagátov, letákov i fotosiek priblíži výstava "Fellini a sladký život Talianska" inštalovaná v Považskej galérii umenia (PGU) v Žiline.
viac
17.09.2020
V Bratislave i Trnavskom kraji umožní verejná doprava cestu za kultúrou
Držitelia ročného predplatného lístka na mestskú hromadnú dopravu (MHD) v Bratislave budú môcť využiť bezplatný jednorazový vstup do Historického múzea Slovenského národného múzea (SNM) na Bratislavskom hrade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %