Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
15.11.2019 07:30

Na Bratislavskom hrade otvorili výstavu N'89 - Cesta k slobode


Ilustračný výrez plagátu


Na Bratislavskom hrade vo štvrtok podvečer otvorili výstavu N'89 - Cesta k slobode, ktorá pokrýva obdobie od polovice 80. rokov až po Nežnú revolúciu. Výstavu organizuje Historické múzeum Slovenského národného múzea (SNM), Ústav pamäti národa a Klub 89.


Na vernisáži výstavy, ktorá sa konala v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu, sa zúčastnil aj predseda parlamentu a SNS Andrej Danko. "Je to obdobie, ktoré malo aj svoje čaro a, samozrejme, že malo aj svoje chyby. Tými chybami bolo najmä to, nemohli sme hovoriť, čo cítime, vždy sa človek musel báť, či ho niekto odpočúva alebo nie," zhodnotil Danko minulý režim.       

Organizátori sa podľa vlastných slov rozhodli rozšíriť projekt o rozmer vnímania slobody. "Od revolučných dní v roku 1989 dorástli na Slovensku dve generácie mladých ľudí, ktorí buď Nežnú revolúciu nezažili, alebo mali sotva desať rokov a teda ešte nerozumeli politickým zmenám v štáte. Preto začiatok výstavy je zasadený do polovice 80. rokov 20. storočia a vnímavý návštevník bude mať možnosť spoznať alebo pripomenúť si hlavné obmedzenia slobody v komunistickom Československu," uviedli na webe múzea organizátori.

Návštevníci budú môcť podľa organizátorov spoznať aj dodnes nevystavované predmety, ktoré sú doplnené multimediálnymi prvkami. Dodávajú, že výstava je ukončená prvými slobodnými voľbami a symbolicky aj zničením pamätníka Klementa Gottwalda a premenovaním Gottwaldovho námestia na Námestie slobody.       

Výstava potrvá do 22. novembra 2020.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2018
Mikulášsky víkend v bratislavskom regióne
Vianočné trhy, Advent na hrade, Mikuláš na hrade, Mikulášske trhy, Karloveský Mikuláš, Ochutnávka vín vo vinárstve Winterberg Skalica, Urban Market, Vianočná tančiareň, Projekt Život. Zúčastnite sa tento víkend na skvelých podujatiach.
viac
30.11.2019
Na Bratislavskom hrade sa začali vianočné trhy
Na Bratislavskom hrade sa začali štvrtým rokom vianočné trhy, ktoré organizuje Národná rada (NR) SR rozsvietením vianočného stromčeka pred budovou parlamentu.
viac
18.01.2020
Bratislavský hrad ponúka návštevníkom výstavu N89 - Cesta k slobode
Výstavu s názvom N89 Cesta k slobode, ktorá predstavuje kľúčové udalosti novembra 1989, videlo za dva mesiace od jej otvorenia viac ako 35-tisíc návštevníkov. Pripravilo ju Slovenské národné múzeum - Historické múzeum.
viac
08.05.2021
Tekovské múzeum predstavuje príbehy ľudí, ktorí prežili 2. svetovú vojnu
Tekovské múzeum v Leviciach v spolupráci s občianskym združením Post Bellum pripravilo netradičnú výstavu s názvom Po 2. svetovej vojne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %