Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.03.2022 10:35

Na bratislavskom letisku žije najväčšia slovenská populácia sysľov


Snímka zdroj: (tasr).


Na bratislavskom letisku žije najväčšia slovenská populácia sysľov, je ich 10 000. Celkovo je na Slovensku 28 000 sysľov.


Na Muránskej planine a v Slovenskom krase žije spolu 8000 sysľov. Na sociálnej sieti o tom informovalo Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ), ktoré sa pripravuje na ich odchyt.

"Dve tretiny sysľov žijú na troch miestach na Slovensku, čo dosť vypovedá o malých počtoch ostatných populácií na zvyšných 39 lokalitách," skonštatovali environmentalisti. Vďaka tomu je v nich podľa BROZ vysoký stupeň príbuzenského kríženia, málo mláďat a trpia aj rôznymi chorobami a genetickými defektmi.

Dobrovoľníci zo združenia chodia v posledných dňoch prikrmovať sysle na bratislavské letisko. Hádžu im trochu slnečnice, aby si zvykli chodiť na tieto miesta. "Chystáme tam totiž odchyt sysľov a ich prevoz na iné lokality, aby sme posilnili niekoľko populácií na južnom a západnom Slovensku," uviedli environmentalisti.

Genetická štúdia zoo Bojnice v spolupráci s Technickou univerzitou vo Zvolene v rámci projektu LIFE syseľ ukázala, že kľúčovým riešením pre malé syslie populácie je ich genetické posilnenie. "Kedysi sa migrácie jedincov medzi rodinami diali prirodzene, keďže syslie kolónie boli od seba vzdialené len pár kilometrov," vysvetlilo BROZ. Doplnilo, že teraz je na presun najvhodnejší čas, pretože sysle sa len nedávno zobudili a ešte sa nestihli spáriť.

Syseľ pasienkový je na Slovensku chráneným druhom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2020
V Petržalke rozkvitnú lúky
V Petržalke pribudne prvá kvitnúca lúka, a to v lokalite medzi Veľkým Draždiakom a Chorvátskym ramenom. Iniciatíva vzišla zo spolupráce mestskej časti a Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).
viac
26.10.2020
Z bratislavskej zoo previezli samicu zubra do bulharského pohoria Rodopy
Samica zubra európskeho z bratislavskej zoologickej záhrady sa pridala k voľne žijúcim zubrom v rezervácii v bulharskom pohorí Rodopy.
viac
12.01.2021
Projekt LIFE má zlepšiť stav populácie sysľa pasienkového na Slovensku
Medzinárodný projekt LIFE má zlepšiť nepriaznivý stav populácie sysľa pasienkového. Počet jedincov a reprodukčných kolónií by sa mal zvýšiť o 100 percent. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
13.04.2023
BROZ odchytáva sysle, chce tak posilniť genetiku ich populácií
Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) aj tento rok odchytáva sysle, začalo na letisku v Bratislave. Chce tak posilniť genetiku syslích populácií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %