Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
08.12.2020 10:25

Na Budulovskej ceste pribudnú priestory MŠ


Ilustračná snímka: (tasr).


Rozšírením kapacít o Materskú školu (MŠ) na Budulovskej ceste má v Moldave nad Bodvou pribudnúť ďalších 60 miest pre predškolákov.


Nové priestory vzniknú v budove areálu bývalej STS, ktorú mesto na tento účel kúpilo. S jej opravou plánujú začať na budúci rok. Uviedla to hovorkyňa radnice Jana Kovácsová.

MŠ v Budulove navštevuje 24 detí, kapacita je plne vyťažená a dispozícia súčasných priestorov neumožňuje jej rozšírenie. Tie nové budú od nej vzdialené približne 1,5 kilometra. Ako uviedol primátor Slavomír Borovský, rozhodujúcim faktorom pre umiestnenie bola bezpečnosť. Pripomenul, že deti z marginalizovaných skupín z osady navštevujú prevažne MŠ s vyučovacím jazykom maďarským - Óvoda v centre mesta. „Deti z Budulovskej cesty denne prekonávajú vzdialenosť takmer 3,5 kilometra. Prechádzajú spolu s rodičmi a ďalšími súrodencami v rannej dopravnej špičke cez železničné priecestie a päť križovatiek. Nová budova škôlky bude vzdialená 200 metrov,“ uviedol s tým, že spĺňa všetky podmienky premeny na plnohodnotnú škôlku so zázemím.

V súčasnosti je kapacita všetkých piatich MŠ v Moldave nad Bodvou a jej mestskej časti Budulov plne vyťažená. V nasledujúcom školskom roku má pribudnúť ďalších 85 predškolákov s povinnou dochádzkou, pričom 65 je zo znevýhodneného prostredia a 30 s trvalým bydliskom na Budulovskej ceste.

Mesto investovalo do nákupu budovy objektu vlastné zdroje vo výške 289 000 eur. Pôvodne administratívnu budovu plánuje prestavať, upraviť jej dispozičné riešenie a fasádu, zatepliť či vymeniť kúrenie. Z kancelárskych priestorov majú vzniknúť tri denné miestnosti pre deti s kapacitou po 20 detí, výdajňa jedál, hygienické zariadenia, kancelárie, sklady a šatne. „Samotný rekonštrukčný projekt je v celkovej výške oprávnených nákladov v sume 595 722 eur a príspevok z Operačného programu Ľudské zdroje činí 565 967 eur. Mesto projekt spolufinancuje čiastkou 29 785 eur. S prácami sa začne po podpise zmluvy a ukončení verejného obstarávania pravdepodobne v prvom kvartáli 2021,“ dodala Kovácsová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2016
Poprad preinvestuje v lete na opravy školských budov okolo 800 000 eur
Leto v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad je v znamení rozsiahlych opráv, modernizácií i bežnej údržby. Celkovo mesto počas leta preinvestuje na tieto projekty okolo 800 000 eur. Najviac peňazí pôjde do materských škôl.
viac
13.12.2021
Nové Mesto hľadá vhodné priestory či pozemky pre novú škôlku
Bratislavské Nové Mesto hľadá nové priestory či pozemky pre novú materskú školu. Najpálčivejší problém s kapacitami má mestská časť najmä na Kramároch a Kolibe, kde má v súčasnosti zriadené tri škôlky.
viac
24.03.2022
Novú budovu školy postavili z financií od maďarskej vlády
V novej budove v Moldave nad Bodvou (okres Košice-okolie) začala pôsobiť cirkevná spojená škola s vyučovacím jazykom maďarským.
viac
10.01.2023
Rozšírenie kapacity MŠ v Budulove je v úvodnej fáze
Práce na rozšírení kapacity materskej školy (MŠ) v mestskej časti Budulov v Moldave nad Bodvou sú v úvodnej fáze. Potvrdila to hovorkyňa mesta Jana Kovácsová. Stavba má byť hotová do novembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %