Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
21.07.2022 07:45

Na Cenu SR za krajinu 2022 nominovali deväť projektov


Snímka zdroj: (enviroportal.sk).


Celkom deväť realizovaných projektov bolo nominovaných do tohtoročnej Ceny SR za krajinu. Informovala o tom Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá je národným koordinátorom ceny, pričom vyhlasovateľom je Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.


Nominované projekty budú ich zástupcovia obhajovať v auguste pred odbornou komisiou.

Obec Bojná prihlásila projekt, ktorý prezentuje dedičstvo predkov a je zameraný na zhodnocovanie kultúrno-historického potenciálu územia obce. Buzica v rámci svojho projektu, prostredníctvom rekonštrukcie historických objektov kaštieľa a mlyna, vytvorila prostredie pre budovanie spolupráce malých a stredných podnikateľov v pohraničných oblastiach.

Obec Gajary sa v projekte sústredila na podporu zelenej infraštruktúry, budovanie bylinkových záhonov či výsadbu zelene, s cieľom znižovať nepriaznivé dôsledky zmeny klímy. Nitrianska Blatnica v rámci svojho projektu komplexného reštaurovania Rotundy sv. Juraja a revitalizácie jej okolia upriamuje pozornosť na výsledky pamiatkových výskumov a prác, ktoré posunuli vznik rotundy do predrománskeho obdobia.

Vinosady svojím projektom opätovne vracajú opusteným a zanedbaným vinohradom ich pôvodnú produkčnú funkciu a budujú vodozádržné opatrenia nielen vo viniciach, ale aj v zastavanej časti obce. Občianske združenie Katarínka sa pri záchrane ruín Kláštora a kostola sv. Kataríny Alexandrijskej sústredí na zachovanie pôvodnej siluety objektu v prírodnom prostredí a na zveľaďovanie areálu kláštora a kostola prostredníctvom dobrovoľníckej práce.

Občianske združenie Korytnická železnica Ružomberok sa snaží pritiahnuť návštevníkov v segmente železničnej a cyklistickej dopravy. Občianske združenie Naše Zálesíčko približuje príbeh znovuobjavenia rieky Malý Dunaj v Zálesí a po etapách pretvára zanedbané nábrežie na živú dedinskú promenádu. Občianske združenie Spolok vodný mlyn Kolárovo v projekte ukazuje využitie potenciálu miesta na vytvorenie atraktívneho kultúrno-spoločenského priestoru v prírodnom prostredí.

Nominované projekty budú ich zástupcovia obhajovať pred odbornou komisiou 23. augusta. "Laureát ceny bude nominovaný na účasť v Cene Rady Európy za krajinu 2022/2023," uviedol generálny riaditeľ SAŽP Michal Maco. Slávnostné vyhlásenie výsledkov je plánované v októbri tohto roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2016
Ministerstvo udelí Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016
Ministerstvo životného prostredia SR udelí 9. novembra 2016 v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016.
viac
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
30.03.2022
Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo siedmy ročník Ceny SR za krajinu
Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo v utorok siedmy ročník Ceny Slovenskej republiky za krajinu. Laureát ceny získa budúci rok nomináciu na Cenu Rady Európy za krajinu ako jediný nominant za Slovensko.
viac
25.10.2022
Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2022 získala obec Bojná
Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2022 získala obec Bojná v Topoľčianskom okrese. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %