Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
03.05.2022 04:15

Na cykloturistických trasách v ŽSK pribudne 14 servisných stojanov


Ilustračná snímka: (tasr).


Obnova a údržba cykloturistických trás v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) bude v roku 2022 zahŕňať celkovo 314 kilometrov značených trás. Doplní sa značenie nového úseku Terchovsko-oravskej cyklomagistrály a novej trasy Nolčovo – Turany v regióne Turiec.


Informovala o tom výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Žilinský turistický kraj (ŽTK) Iveta Chabadová.

Pripomenula, že v minulom roku pribudlo šesť nových nabíjacích stojanov pre elektrobicykle, päť cykloservisných stojanov a pre lepšiu orientáciu v teréne obnovili 280 kilometrov maľovaného značenia na 30 cykloturistických trasách. "Ani v sezóne 2022 ŽTK nezaspí na vavrínoch. Pribudne 14 nových cykloservisných stojanov vo všetkých regiónoch ŽSK a bude pokračovať budovanie infraštruktúry a rozširovanie technickej základne pre cykloturistov," uviedla Chabadová.

Súčasťou každého stojana je náradie na základnú opravu bicykla či elektrobicykla a zabudovaný elektrický kompresor s multifunkčnou hlavicou pre rôzne typy ventilov. "Aj vďaka stojanom bude jazdenie v našom kraji stále komfortnejšie. Cykloturisti vyriešia aj drobné poruchy a neočakávané problémy pohodlne a priamo na mieste," podotkla.

ŽSK patrí podľa Chabadovej s dĺžkou 3067,5 kilometra značených cykloturistických trás druhá priečka z celkového počtu kilometrov na Slovensku. "Najhustejšia sieť značených cykloturistických trás je v okolí Terchovej, na Liptove a v Turci, no nezaostávajú ani Kysuce a Orava. Zastúpenie na celkovom počte kilometrov v kraji majú aj tri náučné cykloturistické trasy v dĺžke necelých 87 kilometrov," dodala Chabadová.

ŽTK realizuje aktivity v spolupráci so Slovenským cykloklubom a s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2019
V ŽSK boli vlani najatraktívnejšie Oravský hrad, cyklotrasy a turistické doliny
Najatraktívnejšou dominantou Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) bol aj v roku 2018 Oravský hrad, ale do popredia sa dostávali aj cykloturistické trasy na Považí a Kysuciach či turisticky atraktívne doliny Liptova.
viac
15.06.2020
ŽSK zrekonštruuje kaštieľ v Oščadnici
Kaštieľ v Oščadnici bude modernejší i väčší. Žilinská župa začala s jeho modernizáciou v rámci cezhraničného projektu hradeného z európskych finančných zdrojov. Náklady na investíciu sú viac ako 640-tisíc eur. Župa spolufinancuje projekt vo výške zhruba 300-tisíc eur.
viac
01.10.2020
Turčianska knižnica na Severe sa zmenila na nepoznanie
Pobočka Turčianskej knižnice na sídlisku Sever prešla kompletnou rekonštrukciou. Investíciu vo výške viac ako 330-tisíc eur financoval Žilinský samosprávny kraj.
viac
20.04.2022
Žilinský samosprávny kraj navštívilo vlani 632 827 ľudí
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) v roku 2021 navštívilo 632.827 ľudí, z nich bolo 85 percent domácich návštevníkov a 15 percent zahraničných.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %