Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.05.2018 10:45

Na Deň víťazstva nad fašizmom budú predávať zberateľskú eurobankovku


Ilustračná snímka TASR


Pre zberateľov, ale aj záujemcov o históriu je určená na Slovensku ojedinelá suvenírová bankovka, tzv. 0 Euro Souvenir s motívom Pamätníka SNP v Banskej Bystrici. Predávať ju začnú v utorok 8. mája v dopoludňajších hodinách. Zamestnanci múzea predpokladajú, že bude o ňu enormný záujem.


Na líci bankovky s nulovou hodnotou je vyobrazený banskobystrický Pamätník SNP s tankom v popredí, jej rub má rôzne motívy kultúrnych a historických pamiatok z domova a zo sveta.       "Táto bankovka sa rozlišuje iba malými detailmi od pravých eurobankoviek. Veľká je ako súčasná dvadsaťeurovka, farba je podobná tej, ktorá je na päťstoeurovke," povedal pre TASR vedúci oddelenia marketingu Múzea SNP Dalibor Lesník. "Keďže očakávame značný záujem o túto limitovanú edíciu, možno prekonáme aj niektoré čísla návštevnosti," pripomenul.       

Cena bankovky je dve eurá a predávať sa bude prostredníctvom bankomatu umiestneného vo foyeri múzea. Každý návštevník si však môže kúpiť len tri takéto suvenírové bankovky.       Podľa výkonného riaditeľa Euro Souvenir Vladislava Klajbana koncept eurobankoviek s nulovou hodnotou vznikol v roku 2015 vo Francúzsku. Jeho cieľom je propagácia turizmu v rámci Európy. Prvé O Euro Souvenir bankovky na Slovensku sa budú predávať v limitovanej edícii 5000 kusov, z toho asi 1000 kusov je určených pre zahraničie.       

V múzeu bude v utorok celý deň program k Dňu víťazstva nad fašizmom. "Návštevníci budú mať bezplatný vstup do areálu múzea. Premietať sa budú dokumentárne a hrané filmy a zorganizovali sme aj stretnutie s priamym účastníkom SNP Vladimírom Strmeňom," doplnil Lesník.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2020
Komárňanská pevnosť bude zvečnená na nulovej zberateľskej eurobankovke
Mesto Komárno sa v tomto roku zapojí do konceptu turistických nulových eurobankoviek, ktorých zámerom je zviditeľnenie pamiatok.
viac
20.07.2020
Zberateľov poteší suvenírová bankovka s motívom Medeného hámra
Práca v Medenom hámri, kde sa vykúvali rôzne polotovary a predmety dennej potreby, sa stala námetom suvenírovej bankovky, ktorej predaj spustia tento týždeň v Banskej Bystrici.
viac
15.03.2021
Trenčianske múzeum vydalo suvenírovú eurobankovku s podobizňou Matúša Čáka
Trenčianske múzeum v Trenčíne vydalo pri príležitosti 700. výročia úmrtia Matúša Čáka Trenčianskeho svoju prvú suvenírovú eurobankovku s nulovou nominálnou hodnotou.
viac
21.07.2022
S mestom sa spája ďalšia zberateľská eurobankovka
Po tom, ako vlani v edícii Nula Euro Souvenir vyšla zberateľská eurobankovka pri príležitosti 777. výročia prvej písomnej zmienky o Michalovciach, vydajú o pár dní ďalší zberateľský kus spätý s týmto mestom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %