Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
31.10.2022 12:35

Na detskej železnici predstavili nový rušeň s výletnými vozňami


Na Košickej detskej historickej železnici predstavili novú vlakovú súpravu, ktorá posilní jej prevádzku a bude voziť návštevníkov. Snímka zdroj: (tasr).


Nový motorový rušeň Anička a dva výletné vozne tvoriace novú vlakovú súpravu predstavili v sobotu na Košickej detskej historickej železnici. Išlo o súčasť Dňa železničky v Čermeľskom údolí.


Dieselová lokomotíva Anička TU29.2005 dopĺňa na železničke trojicu existujúcich lokomotív Danka, Janka a Vlasta. Jej spojazdnenie si vyžiadalo komplexnú opravu a zmenu z normálneho rozchodu na rozchod detskej železnice 1000 milimetrov. Originálnu vlakovú súpravu vytvárajú ďalej dva otvorené vozne, ktorých pôvodné podvozky premávali na talianskych a švajčiarskych dráhach. "Vozne pojmú viac ako 60 cestujúcich na sedenie, na státie ďalších minimálne 40, takže je to kapacitne výborný vozeň, má veľmi dobrú brzdu,  jazdné vlastnosti, je veľmi pekný, atraktívny, vlastne, my hovoríme, že je plne klimatizovaný," povedal predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský.

V nedeľu 30. októbra končí železnička svoju hlavnú sezónu. V novembri budú ešte jazdy počas nedieľ a začiatkom decembra populárne mikulášske jazdy. "Tým by sme pravdepodobne uzavreli sezónu, ktorá je najdlhšia v histórii detskej železnice vôbec. Samozrejme, ešte uvidíme, ako to bude na Silvestra," dodal Lehotský.

Projekt novej vlakovej súpravy realizovali s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja (KSK) s dotáciou 42 350 eur. Ďalší takmer dvojročný cezhraničný projekt realizovala železnička v partnerstve s maďarskou obcou Nagybörzsöny, pričom z eurofondov získala viac ako 174 000 eur.

Na slovenskej strane išlo o viaceré väčšie investície. "Uskutočnili sme nevyhnutnú a náročnú opravu parného kotla populárnej lokomotívy Katka, odborníci v Českej republike nám pre unikátnu historickú parnú lokomotívu vyrobili úplne novú pec a prakticky aj nový kotol, ktorý bude po generálnej obnove slúžiť ďalšie roky a tešiť našich návštevníkov," priblížil Lehotský.

Medzi ďalšie investície okrem nových letných vozňov patrí oprava dvoch mostov a časti trate železničky či zreštaurovanie elektrického rušňa "Krokodíl", ktorý je súčasťou vznikajúcej historickej expozície v stanici Alpinka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2016
Detskú železnicu navštívi túto sobotu sv. Mikuláš
Už tento víkend sú pre návštevníkov Košickej detskej historickej železnice pripravené populárne Mikulášske jazdy. Mladí železničiari vypravia v sobotu 3. decembra dva vlaky, chýbať nebude sv. Mikuláš s darčekmi, programom a ďalšími atrakciami.
viac
22.04.2021
Prvá na Slovensku otvorí sezónu Košická detská historická železnica
Zo všetkých historických úzkorozchodných železníc na Slovensku práve tá v Košiciach začne sezónu v tomto roku ako prvá. Kolesá historického vláčika sa po koľajniciach v Čermeľskom údolí rozbehnú v sobotu 24. apríla.
viac
21.05.2022
Pripravili deťom netradičnú oslavu ich sviatku
Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí vyrazí v sobotu 28. 5. historický vlak v naozaj netradičnom zložení (zostáva prekvapením až do samého štartu) z Košíc až do Slavošoviec, kde je pripravený pestrý program.
viac
10.10.2023
Urbex po košických vlečkách odhalí ďalšie železničné zákutia
Dostať sa vlakom tam, kam sa bežne nejazdí, ponúka mimoriadny vlakový výlet detskej železnice – Urbex po košických vlečkách III. Organizátori pripravili na sobotu 14. októbra bohatú trasu, na ktorej navštívia takmer desiatku rôznych, verejnosti neprístupných koľají – a železničných vlečiek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %