Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
24.05.2016 04:27

Na Donovaloch sa bude súťažiť o titul Naj horár


Snímka: (mpsr.sk).


Po roku sa na Donovaloch opäť stretnú najlepší slovenskí lesníci, ktorí už po 12. raz zabojujú o víťazstvo v tradičnej súťaži Naj horár.


Najlepší horári z celého Slovenska budú súťažiť v piatok (27. 5.) od 9. hod.      

"Súťažiť bude spolu 27 trojčlenných družstiev v piatich disciplínach. Pre návštevníkov bude pripravených päť mimosúťažných disciplín vrátane streľby z luku a pitia piva na čas. Pre najmenších zasa hry s lesnými pedagógmi," informoval vedúci referátu komunikácie v Lesoch SR, š. p., Banská Bystrica Vlastimil Rezek.       

Súperiacich lesníkov čaká meranie a odhad objemu dreva, montáž lapača, sadenie sadeníc jamkovou metódou, prepílenie polena ručnou pílkou a streľby zo vzduchovky. Poslednou disciplínou budú otázky z bezpečnosti práce a hod obojstrannou sekerou. Vyhlásenie výsledkov sa očakáva približne o 16. hod. 

"Návštevníci si môžu vyskúšať rozobratie a zloženie motorovej píly na čas, zasúťažiť si v streľbe zo vzduchovky či v hode obojstrannou sekerou na cieľ. Pre strojníkov nakladačov bude pripravená súťaž v premiestňovaní bremena na čas a presnosť," dodal Rezek.       

Okrem pracovníkov štátneho podniku Lesy SR zo všetkých odštepných závodov z celého Slovenska sa na súťaži zúčastnia i lesníci z Mestských lesov Banská Bystrica, Lesov mesta Brezno, Vojenských lesov a majetkov či Štátnych lesov TANAP.      

Svoje vedomosti, šikovnosť a zručnosť si s kolegami porovná aj jedno ženské družstvo z odštepného závodu Levice.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2017
Najviac lesov ubudlo v Tatranskom národnom parku a Nízkych Tatrách
Najviac lesov ubudlo na Slovensku od roku 2000 v národných parkoch. Ukázali to satelitné snímky.
viac
23.10.2020
Lesníci sú v tejto sezóne za nulovú kvótu pre lov vlka dravého
Štátny podnik Lesy SR je za nulovú kvótu pre lov vlka dravého v sezóne 2020-2021. Iformovala o tom Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie Lesov SR.
viac
22.12.2020
Správa TANAP-u rešpektuje posun zonácie na budúci rok
Správa Tatranského národného parku (TANAP) rešpektuje rozhodnutie vlády o posunutí zonácie na budúci rok. Mesto Vysoké Tatry to považuje za "ďalší odklad pravidiel".
viac
22.12.2021
Ochrana a obnova lesa musia mať prednosť pred finančným ziskom z predaja dreva
Hospodárenie v lesoch na Slovensku sa riadi nejednotnými pravidlami, investície do obnovy a výsadby lesa sú nedostatočné. Trvalo udržateľné hospodárenie s drevom s dôrazom na spoločenskú a ekologickú hodnotu lesa by malo mať podľa predsedu NKÚ SR Karola Mitríka prednosť pred ziskom z predaja dreva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %