Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
17.08.2022 01:30

Na festivale v Múzeu kysuckej dediny sa predstavia slovenskí a českí folkloristi


Ilustračná snímka: (tasr).


Na folklórnom festivale Jánošík & Ondráš Folk Fest v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke sa v sobotu (20. 8.) a v nedeľu (21. 8.) predstavia slovenskí a českí folkloristi. Informovala o tom hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava Jančulová.


Doplnila, že popri známych folklórnych súboroch ponúknu na deviatom ročníku festivalu aj Kuchyňu starých materí, remeselnícky jarmok, výstavu Ihlou maľované a vyhliadkové jazdy na Historickej lesnej úvraťovej železnici. "V sobotu dopoludnia si návštevníci môžu pri Raganovom mlyne vychutnať program pod názvom Pozdrav Vychylovke. Počas programu ich bude sprevádzať  multiinštrumentalista Drahoš Daloš, ktorý sa venuje výrobe hudobných nástrojov už viac ako 25 rokov," uviedla Jančulová.

Na Historickej lesnej úvraťovej železnici podľa nej pripravili v sobotu o 11.00 h a 13.00 h prepad vlaku zbojníckou družinou z Folklórnej skupiny Kýčera z Čierneho Balogu. "V programe Husličky z javora sa predstavia na stanici Skanzen ľudové hudby. V amfiteátri si milovníci ľudových piesní môžu vychutnať program Keď si ja zaspievam, v programe Prišli sme k vám... zatancujú a zaspievajú skúsení folkloristi. Tí, ktorí sa rozhodnú stráviť v skanzene aj večer, sa môžu zabaviť na ľudovej zábave do 22.30 h," priblížila hovorkyňa Kysuckého múzea.

V nedeľu sa festivaloví účinkujúci predstavia v programe Hrajúca a spievajúca železnička. "Tradične nebude chýbať ani svätá omša, ktorá sa začne o 13.00 h v Kaplnke Panny Márie Ružencovej zo Zborova nad Bystricou. Nedeľný program uzatvorí od 13.30 h galaprogram Z dediny do vesnice," dodala Jančulová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2022
Medzinárodný folklórny festival predstavil program
Po dvoch rokoch sa Medzinárodný folklórny festival MYJAVA uskutoční bez obmedzení v termíne 15. až 19. júna. Informoval o tom hovorca mesta Marek Hrin.
viac
24.06.2022
Tohtoročná Rontouka priblíži príbeh Novoklenovčanov i tradičné remeslá
V poradí 43. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností s názvom Klenovská Rontouka ponúkne návštevníkom okrem bohatého folklórneho programu i príbeh Novoklenovčanov či predstavenie tradičných remesiel. Informovala o tom dramaturgička slávností Stanislava Zvarová.
viac
06.07.2022
Festival Kopanice v kroji predstaví ľudový odev obyvateľov kopaníc
Festival kopaničiarskeho regiónu Kopanice v kroji v tomto roku predstaví ľudový odev krajnianskych a myjavských kopaníc. Uskutoční sa v Košariskách pri Myjave počas víkendu 9. a 10. júla.
viac
19.08.2022
Trnavská brána bude milovníkom folklóru otvorená od piatka do nedele
Program Otvárajte sa, trnafské brány odštartuje dnes - v piatok večer - 21. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Trnavská brána. Do nedele (21. 8.) prinesie stretnutia so slovenským folklórom v rôznych jeho podobách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %