Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.03.2018 09:30

Na fiľakovskom hrade otvárajú novú sezónu


Spomienka muránskej kameniny


Príchodom jari sa otvára aj turistická sezóna na fiľakovskom hrade. Po vlaňajšom veľkolepom otvorení obnovených priestorov v Bebekovej bašte hradu, sa v prvých mesiacoch tohto roka môžu návštevníci tešiť na dočasnú expozíciu Baníckeho múzea v Rožňave s názvom –„Spomienka muránskej kameniny“.


Historička Baníckeho múzea, Sylvia Holečková, sa už niekoľko rokov venuje výrobkom z kameniny. Najprv sa zamerala na manufaktúru v Rožňave (výstavu s názvom „Poézia kameniny“ sme predstavili v auguste 2016), teraz sa orientovala na muránsku, ktorá je s Fiľakovom úzko spojená. Jej zakladateľom bol rod Koháryovcov, a neskôr sa jej majiteľmi stali Coburgovci. Odrazilo sa to aj na výrobkoch, hlavne v prvopočiatkoch manufaktúry. Medzi exponátmi nájdeme napríklad predmety s erbom Koháryovcov, alebo taniere s prelamovaným okrajom. Vernisáž spomenutej výstavy sa uskutoční 14. marca 2018, od 16:30 hod., v Bebekovej veži. Táto udalosť bude zároveň aj otvorením novej turistickej sezóny na hrade Fiľakovo, ktorý, podobne ako v predchádzajúcich obdobiach, očakáva návštevníkov s bohatou expozíciou, zaujímavými tematickými výstavami každý deň v týždni, až do 15. novembra.

Autor: (ts-hradné múzeum)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2017
Ľubovnianske múzeum a skanzen otvoria sezónu s viacerými novinkami
Tohtoročnú letnú sezónu v Ľubovnianskom múzeu v Starej Ľubovni, ktorého súčasťou je hrad a skanzen, otvoria programom s názvom Keď kráľ na hradnú bránu klope.
viac
19.06.2020
Od júla sa opäť otvoria brány Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea
Mimoriadna situácia prvej polovice tohto roka poznačila aj turistický ruch vo Fiľakove. Turistická sezóna na hrade, ktorý je najnavštevovanejšou atrakciou mesta, sa obvykle zahajuje v polovici marca.
viac
20.04.2021
Považské múzeum otvorí posledný aprílový víkend tri expozície
Považské múzeum (PM) v Žiline otvorí posledný aprílový víkend tri expozície. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej bude od soboty (24. 4.) opäť prístupný Budatínsky hrad, Sobášny palác v Bytči a Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch.
viac
13.03.2023
Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvoria výstavou venovanou plagátom
Tohtoročnú turistickú sezónu otvoria na Fiľakovskom hrade výstavou venovanou histórii plagátov. Od polovice marca bude hrad pre verejnosť prístupný každý deň v týždni. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %