Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
07.03.2018 09:30

Na fiľakovskom hrade otvárajú novú sezónu


Spomienka muránskej kameniny


Príchodom jari sa otvára aj turistická sezóna na fiľakovskom hrade. Po vlaňajšom veľkolepom otvorení obnovených priestorov v Bebekovej bašte hradu, sa v prvých mesiacoch tohto roka môžu návštevníci tešiť na dočasnú expozíciu Baníckeho múzea v Rožňave s názvom –„Spomienka muránskej kameniny“.


Historička Baníckeho múzea, Sylvia Holečková, sa už niekoľko rokov venuje výrobkom z kameniny. Najprv sa zamerala na manufaktúru v Rožňave (výstavu s názvom „Poézia kameniny“ sme predstavili v auguste 2016), teraz sa orientovala na muránsku, ktorá je s Fiľakovom úzko spojená. Jej zakladateľom bol rod Koháryovcov, a neskôr sa jej majiteľmi stali Coburgovci. Odrazilo sa to aj na výrobkoch, hlavne v prvopočiatkoch manufaktúry. Medzi exponátmi nájdeme napríklad predmety s erbom Koháryovcov, alebo taniere s prelamovaným okrajom. Vernisáž spomenutej výstavy sa uskutoční 14. marca 2018, od 16:30 hod., v Bebekovej veži. Táto udalosť bude zároveň aj otvorením novej turistickej sezóny na hrade Fiľakovo, ktorý, podobne ako v predchádzajúcich obdobiach, očakáva návštevníkov s bohatou expozíciou, zaujímavými tematickými výstavami každý deň v týždni, až do 15. novembra.

Autor: (ts-hradné múzeum)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2017
Ľubovnianske múzeum a skanzen otvoria sezónu s viacerými novinkami
Tohtoročnú letnú sezónu v Ľubovnianskom múzeu v Starej Ľubovni, ktorého súčasťou je hrad a skanzen, otvoria programom s názvom Keď kráľ na hradnú bránu klope.
viac
19.06.2020
Od júla sa opäť otvoria brány Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea
Mimoriadna situácia prvej polovice tohto roka poznačila aj turistický ruch vo Fiľakove. Turistická sezóna na hrade, ktorý je najnavštevovanejšou atrakciou mesta, sa obvykle zahajuje v polovici marca.
viac
09.03.2022
Turistickú sezónu otvára výstava o vývoji kníhtlačiarstva
Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvára výstava približujúca vývoj kníhtlačiarstva od stredoveku po súčasnosť.
viac
16.05.2022
Na hrade Strečno otvárajú letnú sezónu, dočasne znížili vstupné
Považské múzeum otvára v pondelok letnú sezónu na hrade Strečno. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej bol hrad zatvorený od októbra minulého roka, pretože pokračovala ďalšia etapa reštaurovania interiéru severného paláca a sakristie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %