Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
23.04.2024 10:05

Na Gemeri štartujú Župné dni, ich vyvrcholením bude Župné mestečko


Snímka zdroj: Košicak.sk


V regióne Gemer sa v pondelok začínajú päť dní trvajúce Župné dni Košického samosprávneho kraja (KSK). Vyvrcholením festivalu, ktorého súčasťou budú viaceré aktivity i predstavenie činnosti krajských organizácií, bude v piatok (26. 4.).


Župné mestečko na Námestí baníkov v Rožňave. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu KSK Katarína Strojná.         

Počas Župných dní budú na Gemeri otvorené dvere krajských inštitúcií. Pripravené sú diskusie, workshopy či iné aktivity v Baníckom múzeum v Rožňave, Gemerskom osvetovom stredisku i Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského. Súčasťou Župných dní je aj kultúrny program v podobe rožňavského Divadla Actores či festival duševného zdravia pre študentov. KSK chce na Gemeri predstaviť aj značky Regionálny produkt a Tradičný výrobok Košického kraja.         

"Budú sa používať na označenie remeselných a ľudovo-umeleckých výrobkov z prírodných zdrojov so zaručeným pôvodom z nášho kraja a jedinečným vzťahom k regiónom Gemera, Spiša, Abova a Zemplína. Značka bude garantovať jedinečnú kvalitu lokálnych výrobkov. Koordinátorom regionálneho označenia sa stane Remeselnícky inkubátor, zriadený pri župnom Gemerskom osvetovom stredisku v Rožňave," priblížil predseda KSK Rastislav Trnka.         

Vyvrcholením Župných dní sa stane v piatok na Námestí baníkov v Rožňave Župné mestečko. Návštevníkom prinesie gastrozónu, eko-, detskú a relax zónu, ale tiež prezentáciu remesiel, burzu oblečenia či kultúrny program. V nasledujúcich týždňoch budú Župné dni pokračovať v Spišskej Novej Vsi, Michalovciach a Košiciach, tento rok sú venované najmä 100. výročiu prvého zasadnutia zastupiteľstva Košickej župy.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2016
ZMO horného Gemera: aj východ potrebuje rozvojové stimuly, komunikácie a prácu
V Spoločenskej sále Mestského úradu v Rožňave sa 16. marca sa uskutočnil výročný snem Združenia miest a obcí horného Gemera. Na sneme sa zúčastnilo 35 zo 62 členov združenia, t. j. 54,5 % členov.
viac
18.10.2017
Na Gemeri otvoria nové návštevnícke centrum
Už túto sobotu (21.10. 2017) bude do prevádzky slávnostne uvedené návštevnícke centrum pri jednej z najcennejších architektonických pamiatok na Slovensku.
viac
05.02.2020
Nadšenci z OZ Gotická cesta chcú dostať Gemer do povedomia ľudí
Dostať región Gemer do povedomia širokej verejnosti a zároveň propagovať jeho krásy je hlavným cieľom skupiny siedmich nadšencov z Bratislavy, ktorí už tri roky pôsobia v občianskom združení Gotická cesta.
viac
11.08.2021
Klenovská Rontouka vstupuje do 42. ročníka
Už tento víkend sa v obci Klenovec v okrese Rimavská Sobota uskutoční 42. ročník podujatia Gemersko-malohontské folklórne slávnosti – Klenovská Rontouka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %