Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
03.09.2019 02:05

Na hornej Nitre otvorili strednú zdravotnícku školu


Prievidzká Stredná zdravotnícka škola je v poradí 30 na Slovensku. V rámci kraja ide o tretiu zdravotnícku školu. V prvý školský deň nastúpil maximálny počet študentov, 48 prvákov. FOTO TASR - Radovan Stoklasa.


Viac ako štyri desiatky študentov, ktorí sa začnú vzdelávať v odbore praktická sestra, privítala v pondelok Stredná zdravotnícka škola (SZŠ) v Prievidzi. Je prvou na hornej Nitre a v poradí treťou v Trenčianskom kraji tohto zamerania a do budúcna by sa mala rozšíriť ešte o ďalšie odbory.


"Táto škola má svoju budúcnosť, tu na hornej Nitre nebola zdravotnícka škola, chýbala tu a praktické sestry chýbali v našej bojnickej nemocnici, ďalším poliklinikám, sociálnym zariadeniam. Som veľmi rád, že požiadavky trhu práce sme takýmto spôsobom naplnili a budeme aj ďalej napĺňať cez túto strednú zdravotnícku školu," povedal Jaroslav Baška, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý je zriaďovateľom školy.       

V odbore praktická sestra sa budú vzdelávať chlapci a dievčatá v dvoch triedach prvého ročníka po 24 študentov. Žiaci prišli i z okresu Žiar nad Hronom či Považskej Bystrice. Praktickú časť vyučovania budú mať v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. "Nemocnica v Bojniciach je druhou najväčšou v rámci TSK, takisto ako všetky zdravotnícke zariadenia na Slovensku sa tiež borí s nedostatkom kvalifikovaného zdravotníckeho personálu," ozrejmil riaditeľ NsP Prievidza Vladimír Vido. Zdravotnícke zariadenie podľa neho potrebuje vzdelané zdravotné sestry, pričom má zdravotné sestry, a potom nekvalifikovaný zdravotnícky personál, čo by mala vyriešiť SZŠ. NsP má v pláne poskytovať aj stabilizačné príspevky.       

"Nedostatok zdravotníckeho personálu je celosvetovým problémom, preto vítame, že vznikla ďalšia SZŠ, ktorá je v Trenčianskom kraji tretia a 30. na Slovensku. Personálu máme málo, hlavne stredného a praktické sestry a zdravotnícki asistenti veľmi pomôžu na lôžkových oddeleniach nemocníc a už aj u odborných lekárov," skonštatoval štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Jaroslav Ridoško. Rezort zdravotníctva chce podľa neho v súvislosti s nedostatkom personálu zlepšovať podmienky v zdravotníctve, pracovné i platové, určitým spôsobom k tomu má dopomôcť i stratifikácia nemocníc.       

"Budúci rok chceme otvoriť aj doplnkové štúdium v odbore praktická sestra, ktoré budú môcť študovať popri zamestnaní. Ešte chceme otvoriť aj sanitára a v budúcnosti, ak bude potreba, maséra či ďalšie podobné odbory, keď budeme chcieť vyhovieť napríklad kúpeľom v Bojniciach," načrtol Baška.       

TSK investoval zo svojho rozpočtu do rekonštrukcie a zariadenia školy viac ako 1,1 milióna eur. Do budúcna plánuje v tamojšom areáli vybudovať Hornonitrianske centrum vzdelávania, kde by chcel realizovať rekvalifikačné kurzy pre baníkov v súvislosti s útlmom ťažby uhlia.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2018
V Prievidzi otvoria v septembri prvú strednú zdravotnícku školu na hornej Nitre
V Prievidzi vznikne od budúceho školského roku stredná zdravotnícka škola (SZŠ). Bude treťou v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) a prvou na hornej Nitre. Zriadenie SZŠ na Vinohradníckej ulici v Prievidzi schválili na pondelkovom zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
29.01.2019
Nová stredná zdravotnícka škola v Prievidzi pozýva na Deň otvorených dverí
Budúce praktické sestry z hornej Nitry už nebudú musieť za vzdelaním cestovať do iného regiónu. Od septembra 2019 vznikne v Prievidzi nová Stredná zdravotnícka škola, ktorá má pomôcť vyriešiť akútny nedostatok stredného zdravotníckeho personálu.
viac
30.10.2020
Internát strednej zdravotníckej školy zrekonštruujú za 2,2 milióna eur
Internát pri Strednej zdravotníckej škole (SZŠ) v Žiline zrekonštruujú za viac ako 2,2 milióna eur. Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martiny Remencovej odovzdali stavenisko na začiatku októbra a stavebné práce by mali trvať rok.
viac
08.01.2021
Prievidza investuje do škôl v tomto roku 1,44 milióna eur
Samospráva Prievidze investuje tento rok do škôl 1,44 milióna eur. Viac peňazí pôjde pre materské školy (MŠ). Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %