Utorok 21.05.2024
Dnes má meniny 
Zina
°C
04.06.2022 11:55

Na Hrad Devín sa vracajú rytieri, priblížia obdobie renesancie


Ilustračná snímka: maxresdefault


Na bratislavský Hrad Devín sa po dvoch rokoch opäť vracajú rytieri. V sobotu návštevníkov presunú do obdobia renesancie. Areál hradu bude otvorený do 18.00 h. Informuje o tom Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel Tostabur, ktoré podujatie organizuje.


Návštevníci môžu nahliadnuť do života profesionálnych žoldnierov, tzv. landsknechtov, z prvej polovice 16. storočia, ktorých budú sprevádzať nie menej bojovo naladené ženy. Tešiť sa môžu aj na Renesančný rytiersky turnaj, v ktorom podľa organizátorov budú štyria rytieri bojovať na koňoch o priazeň publika v skúškach šikovnosti i stretoch v rytierskom klaní.

Chýbať nebudú ani renesančné tance, pri ktorých sa budú chcieť urodzené dámy zapáčiť saskému vyslancovi, satirický, ale tragicky ladený príbeh z obdobia "hugenotských vojen" vo Francúzsku či recitál renesančnej hudby a poézie. Pripravená je tiež streľba z luku a kuše či vrhanie nožov v dobovej strelnici, pre najmenších návštevníkov detský kútik s rôznymi hrami.       

Organizátori zároveň pripomínajú, že na hrade Devín platí zákaz vstupu so psom s výnimkou vodiaceho psa pre zrakovo znevýhodnených.       

Rytieri by sa mali tento rok na Hrad Devín vrátiť ešte niekoľkokrát. V júli a v septembri by mali priblížiť obdobie stredoveku, "návrat" do renesancie je naplánovaný aj na august.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.07.2016
Devín bude v sobotu ríbezľový
Na sobotňajšom podujatí sa bude prezentovať samotná ríbezľa ako aj rôzne výrobky z tohto ovocia.
viac
07.04.2017
Na Spišskom hrade pripravili na letnú sezónu viacero podujatí
Jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku sa pripravuje na začiatok letnej turistickej sezóny. Po rekordnej minuloročnej návštevnosti, ktorá prekročila hranicu 209 000 turistov, pripravilo Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči, ktoré hrad spravuje, viacero podujatí.
viac
03.05.2019
Rytieri na Devíne prinesú na hrad obdobie uhorsko-tureckých vojen
Bratislavský hrad Devín prenesie návštevníkov opäť do čias minulých, do obdobia uhorsko-tureckých vojen. V sobotu (4. 5.) sa totiž bude konať prvé z tohtoročných podujatí Rytieri na Devíne. Chýbať nebudú šermiarsko-divadelné predstavenia, rytiersky turnaj či orientálne tance a hudobný recitál.
viac
30.05.2019
Zvolenský Deň detí plný smiechu a zábavy
Nedeľné dopoludnie bude vo Zvolene patriť deťom. Na tradičných oslavách MDD si užijú korčuľovanie, športovanie, tvorivé dielničky ale aj rozprávkový výstup na Pustý hrad.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %