Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
01.05.2016 07:00

Na hrade Beckov otvorili 20. sezónu


V rámci programu, ktorý pripravilo Záujmové združenie Hrad Beckov, môžu návštevníci počas víkendu zažiť rytierske súboje, pozrieť si rozprávkové predstavenia či ochutnať jedlá zo stredovekej kuchyne. FOTO TASR - Radovan Stoklasa.


Slávnostnou fanfárou a odovzdaním kľúčov kastelánovi hradu dnes na Beckove otvorili jubilejnú 20. sezónu.


V rámci programu, ktorý pripravilo Záujmové združenie Hrad Beckov, môžu návštevníci počas dnešného dňa a nedele 1. mája zažiť rytierske súboje, pozrieť si rozprávkové predstavenia či ochutnať jedlá zo stredovekej kuchyne. TASR informoval programový manažér záujmového združenia Hrad Beckov Jozef Pamětický.       

Podujatie počas dnešného dňa i nedele od 10.00 h do podvečerných hodín ponúka rytierske turnaje, šermiarske súboje, vážne i veselé scénky z histórie, ale aj rozprávky či vlajkovú šou. "Návštevníci sa môžu preniesť do stredoveku v dobovom tábore s kuchynkou i pojazdnou zbrojnicou. Kto bude chcieť, bude si môcť čo-to vyskúšať i ochutnať. Pre veľkých i malých sú pripravené hry, súťaže a veľa inej zábavy," uviedol Pamětický.       

Doplnil, že v interiéroch muzeálnych domčekov na dolnom nádvorí hradu čaká na návštevníkov tiež nová expozícia dokumentujúca stavebné premeny hradu spolu s výstavou historických predmetov pochádzajúcich z archeologického výskumu hradu Beckov, zapožičaných z fondov Trenčianskeho múzea. "Túto sezónu sa návštevníci budú môcť tiež kochať výhľadmi na panorámu Považského Inovca z novosprístupneného východného krídla Severného paláca," priblížil.       

V máji uplynie 20 rokov, keď bol hrad Beckov po ukončení rekonštrukcie viacerých objektov sprístupnený verejnosti. Odvtedy podľa Pamětického jeho bránou prešli státisíce návštevníkov. Prilákala ich bohatá história, čaro stredovekej architektúry, tajomné príbehy z minulosti, ale aj výhľady na panorámu Považia. "Hrad Beckov chce i v tohtoročnej sezóne prispieť k úspešnej prezentácii historického a kultúrneho bohatstva Slovenska," uzavrel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2016
Na Spišskom hrade otvoria letnú sezónu predstavením mobilnej aplikácie
S heslom Budete sa u nás cítiť ako králi otvoria v nedeľu 8. mája letnú turistickú sezónu na Spišskom hrade. Pripravený je kultúrny program, špeciality z hradnej kuchyne, ale aj ukážky práce hradného kata. Počas otvorenia predstavia aj novú mobilnú aplikáciu.
viac
03.06.2020
Kúriu Ambrovec po trojročnej prestávke opäť sprístupnili verejnosti
Honosne zariadený interiér šľachtického obydlia, život a tvorbu Jozefa Miloslava Hurbana a historické nálezy z hradu Beckov ponúka návštevníkom zrekonštruovaná kúria Ambrovec v Beckove. Po trojročnej prestávke je po utorkovom slávnostnom otvorení pripravená od stredy (3. 6.) prijímať návštevníkov.
viac
16.04.2022
Návštevníci hradu Beckov zažijú stredovekú rytiersku šibačku
Hlavolamy, pátranie po vajíčkach aj tradičné pletenie korbáča si od piatka do pondelka (18. 4.) vyskúšajú návštevníci hradu Beckov.
viac
13.03.2023
Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvoria výstavou venovanou plagátom
Tohtoročnú turistickú sezónu otvoria na Fiľakovskom hrade výstavou venovanou histórii plagátov. Od polovice marca bude hrad pre verejnosť prístupný každý deň v týždni. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %