Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.07.2019 04:45

Na hrade Brekov ožije 400 rokov stará história, verbovať budú aj deti


Hrad Brekov, snímka (tasr)


Historické udalosti z roku 1619 zrekonštruujú na hrade Brekov (okres Humenné) v nedeľu (21. 7.) v rámci Drugethovských hradných slávností. Do bitky medzi vojakmi grófa Juraja III. Drugetha a vojskom kniežaťa Gabriela Bethlena budú šermiari verbovať aj malých návštevníkov.


Informoval o tom Stanislav Macinský zo Združenia na záchranu Brekovského hradu. Pripomienka udalostí, ktoré boli súčasťou protihabsburského povstania, bude hlavným motívom piateho ročníka podujatia realizovaného v spolupráci s obcou Brekov. Členovia skupiny historického šermu Vikomt zo Sniny priblížia návštevníkom príchod domáceho grófa Drugetha na hrad, jeho uvítanie kastelánom, výcvik hradnej posádky a tiež používanie dobových zbraní. Chýbať nebude ani slávnostný výstrel z dela. Do vystúpenia majú byť podľa Macinského zapojené aj deti.       

Na ne čakajú v nedeľu na hrade aj rôzne dobové atrakcie, návštevníkom tiež bude umožnený vstup do zrekonštruovanej hradnej vínnej pivnice. Verejnosti bude prístupné aj hradné múzeum.       

Ako uviedol Macinský, Drugethovské hradné slávnosti sa tešia čoraz väčšiemu záujmu zo strany verejnosti. Vlani sa na nich podľa jeho odhadu zúčastnila takmer tisícka návštevníkov.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
11.09.2017
Komentované prehliadky na fiľakovskom hrade a čitateľská beseda
Podobne ako mnohé múzejné inštitúcie a správcovia historických pamiatok, sa aj Hradné múzeum vo Fiľakove zapojilo do medzinárodnej iniciatívy „Dni európskeho kultúrneho dedičstva“ (DEKD), ktorej cieľom je posilniť povedomie o kultúrnom dedičstve našej republiky v domácom, ale i európskom kontexte.
viac
25.07.2018
Drugethovské hradné slávnosti pripomenú udalosti spred 400 rokov
Drugethovské hradné slávnosti, ktoré sú naplánované na nedeľu (29. 7.) so začiatkom o 14.00 h na Brekovskom hrade v Humenskom okrese, pripomenú udalosti spred 400 rokov. Ako TASR informoval riaditeľ Združenia na záchranu Brekovského hradu Stanislav Macinský, verejnosti ich odprezentujú šermiari.
viac
10.08.2023
Matúšove hradné slávnosti predstavia život na hrade v 14. storočí
Dobový život na hrade v 14. storočí predstavia v sobotu (12. 8.) na Trenčianskom hrade Matúšove hradné slávnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %