Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.06.2016 08:00

Na hrade Čičva sa uskutoční výskum, revitalizovať budú aj areál


Hrad Čičva je jediný hrad vo Vranovskom okrese.


Na hrade Čičva sa v tomto roku uskutoční architektonicko-historický výskum, prostredníctvom ktorého by sa mali posúdiť jeho jednotlivé časti.


„Mali by sme zistiť, v ktorej dobe približne vznikli jednotlivé okná alebo klenby, ktoré by sme chceli opraviť. Výskum by mal určiť, z akého materiálu boli a ako asi vyzerali,“ uviedol výkonný riaditeľ Občianskeho združenia (OZ) Pro futuro hradu Čičva Ľubomír Hutka.

Členovia OZ sa v tomto roku prvýkrát rozhodli požiadať o dotáciu z ministerstva kultúry. „Boli sme úspešní. Hneď ako budeme mať finančné prostriedky k dispozícii, začíname s výskumom,“ uviedol riaditeľ s tým, že je veľmi dôležitým kľúčom pre ich ďalšie plány.      

V spolupráci s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny zamestnáva združenie osem ľudí, ktorí budú po dobu šiestich mesiacov pracovať pri obnove a revitalizácii hradného areálu. „Hlavným cieľom prác je zber povrchového kameňa, ktorý máme povolený od Krajského pamiatkového úradu v Prešove,“ uviedol Hutka. Ďalej to bude odstraňovanie kríkov, náletov a nežiaducej zelene. Hrad sa nachádza v lesnom poraste, ktorý chce Pro futuro hradu Čičva upraviť, aby bol bezpečný pre návštevníkov. Stihnúť by to chceli do konca sezóny. „Zber kameňa je zároveň prípravou na murovanie. To by sme chceli začať na rožnej obrannej veži,“ dodal k plánom Hutka s tým, že pri opravách používajú zásadne klasický stredoveký štýl murovania s vápennou maltou.       

V minulom roku opravovali členovia združenia hradnú priekopu. „Snažili sme sa najmä o sprehľadnenie areálu. Niektoré kríky boli totiž vysoké aj päť metrov a nedalo sa nimi prejsť,“ uviedol výkonný riaditeľ. Všetky práce vykonávalo OZ na báze dobrovoľnosti počas niekoľkých pracovných sobôt. „Stretli sme sa ľudia, ktorí majú k tomuto hradu citový vzťah. Niektorí miestni, ktorí sa tu hrali ešte ako deti, vtedy snívali, že ten hrad by opravili a potom v ňom bývali. Niektorým to zostalo a aj keď tu bývať nebudú, chcú ho opraviť. Je to naše kultúrne dedičstvo, veď ide o jediný hrad vo Vranovskom okrese, mali by sme ho zachovať pre ďalšie generácie,“ povedal Hutka s tým, že by bola škoda, aby taká architektúra na Slovensku zanikla.       

Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1316, čo znamená, že v tomto roku oslavuje 700. výročie. Hrad jeden čas patril rodine Bátoriovcov. „Alžbeta ho dostala ako veno pri svadbe s Františkom Nádašdym,“ odkryl kúsok histórie Hutka. Podľa jeho slov plnil najmä strážnu funkciu. 

Ministerstvo kultúry, vedy a výskumu poskytlo na výskum sumu 15 000 eur. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR použije na platy zamestnancov financie vo výške viac ako 22 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Na obnove hradu Čabraď sa pracuje už 20 rokov
Už niekoľko víkendov odpracovali tento rok dobrovoľníci na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.
viac
02.10.2017
Na obnovu podhradia a dolného hradu vo Fiľakove získala samospráva 928 000 eur
Dolný hrad a podhradie Fiľakovského hradu v meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese čaká rozsiahla rekonštrukcia. Umožní ju dotácia vo výške takmer 928 000 eur.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
28.12.2020
Chátrajúci kaštieľ vo Vysočanoch sa dočkal obnovy
Chátrajúci kaštieľ pravdepodobne z druhej polovice 16. storočia vo Vysočanoch (okres Bánovce nad Bebravou) sa dočkal obnovy. Pamiatku sa podujal zachrániť súkromný vlastník i s pomocou Ministerstva kultúry SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %