Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.08.2019 10:05

Na hrade Lednica upálili bosorku


Hrad Lednica, snímka zdroj: hradlednica.sk


Noc hradov a zrúcanín vyvrcholila v sobotu (17. 8.) večer na hrade Lednica upálením bosorky. Tajomné ruiny zahalené rúškom noci, stredoveká ohňová šou či sokoliarske vystúpenie prilákali na hrad nad obcou Lednica neďaleko Púchova množstvo návštevníkov.


„Bohatý program sme si pripravili už od obeda. Boli to napríklad sprevádzanie po hrade, návšteva obnoveného hradného sadu či kuchyňa starých materí s pôvodnými lednickými receptmi. Vystupovali tiež sokoliari s dravcami. Pripravené boli i upálenie bosorky a ohňová šou po zotmení,“ priblížil sprievodca na hrade Lednica Ľuboš Červený s tým, že osvetlený hrad ponúkol návštevníkom možnosť zahliadnuť unikátne historické priestory v inom svetle.       

Podľa Jozefa Tomíka zo sokoliarskej skupiny Aquila z Bojníc sa upálenie bosorky snažia stvárniť humoristicky. „Ľudia kedysi verili, že keď niečo lietalo ponad domy, boli to strigy, bosorky, no v podstate to boli nočné dravce. Počas našich vystúpení sa majú ľudia možnosť dozvedieť, že to neboli naozajstné strigy. Keďže verili na upaľovanie bosoriek, pripravili sme si na to parodickú scénku. Upálime bosorku i svokru, ale je to naozaj len sranda,“ načrtol.       

Tohtoročná sezóna na hrade Lednica je z hľadiska návštevnosti i odvedených prác veľmi dobrá, zhodnotil sprievodca. „Odviedli sme kus poctivej práce. Do konca septembra budeme pokračovať v murárskych prácach. Hrad bude pre návštevníkov otvorený do konca októbra, ak bude dobré počasie, možno aj počas novembra. V zime je hrad z bezpečnostných dôvodov uzatvorený,“ povedal Červený.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2016
Noc literatúry v 13 slovenských mestách
Čitatelia sa dnes večer môžu zoznámiť s dielami súčasných európskych autorov na netradičných miestach. Po ôsmy raz totiž odštartuje Noc literatúry, a to v rekordných 13 slovenských mestách.
viac
20.03.2017
Veľkonočnú výstavu vytvorili klienti domovov sociálnych služieb
V priestoroch foyer Žilinského samosprávneho kraja začala 16. marca tradičná výstava Veľká noc v zariadeniach sociálnych služieb. Od 16. marca do 18. apríla ponúka 27 stánkov unikátne ručne vyrobené dekorácie s tematikou Veľkej noci.
viac
20.03.2018
Na Námestie slobody v Prievidzi zavíta po prestávke blší trh
Na Námestie slobody v Prievidzi sa po niekoľkomesačnej prestávke vráti blší trh. Ručne vyrobené produkty, zberateľské predmety či knihy si tam budú môcť záujemcovia zakúpiť v sobotu 24. marca od 9.00 h do 13.00 h, informovala Nina Pekárová z propagačného oddelenia KaSS v Prievidzi.
viac
09.01.2021
Kultúra roka 2019 v číslach
Zaujímavé štatistické údaje z oblasti kultúry za rok 2019 z dielne Národného osvetového centra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %